Koupil jsem si směs cukroví, rohlíčky, linecké, kokosky apod. a je tam trvanlivost do 27. 12. 2018. Zaráží mě údaj ,,spotřebujte do" místo ,,minimální trvanlivost do". Nakolik závazný onen údaj je a co je v něm zohledněno? Zdravotní závadnost cukroví, případně fakt, že po určitém datu bude tvrdé a nepoživatelné? Chtěl jsem vzít jinou šarži, žel prodejce kde jsem bral měl toto datum jako jediné. A kupoval jsem právě tam, protože jsem ho dostal v podstatě zdarma za zaměstnanecké benefity. Je reálné, že by cukroví bylo kvalitní třeba i na Silvestra? Chápu údaje typu ,,spotřebujte do" u masných a mléčných výrobků, u vajec, ovšem tady moc ne. Díky.
EDIT: Na obalu je ve složení uveden pouze druh cukroví, nikoliv již suroviny, ze kterých je upečeno. Konkretizovány jsou jen alergeny. Co vím, tak s pečením cukroví se začalo v polovině prosince, v dané firmě je všechno naprosto čerstvé.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2165 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Přečetl jste si složení cukroví? Tuk a ostatní přidané látky.
Např tzv. . trvanlivé salámy jsou tepelně opracované a zauaazené. tím se prodlužuje jejich trvanlivost.
Podívejte se do odkazu, které potraviny lze konzumovat po skončení záručbhí doby.
V domácnosti se začíná s pečením až v prosinci, takže trvanlivost cukroví je delší než do Vánoc.
Více se dočtete v odkazu,
" Koho z nás ale zajímá, že cukroví musí vydržet už od konce září, kdy s „pečením Vánoc“ v Příbrami začínají?
Trvanlivost není tak důležitá. Jen pro výrobce je rozhodující, že máslo žlukne po třech měsících, zatímco tuk po šesti. Spotřebitel víc ocení zdraví a chuť.
„Domácímu cukroví se to kupované opravdu nevyrovná. Špatné však není. Na etiketě se ale ujistěte, že kupujete opravdu ořechovou, vanilkovou nebo kokosovou chuť, kterou máte rádi. Smiřte se s tím, že poměry surovin se nedozvíte. Oželíte sice vůni vánočního pečení, ale ušetříte čas, energii a námahu a cukroví na vánočním stole chybět nebude.“
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Je jedno, jak se stanovuje trvanlivost čehokoliv, rozhodující je,
co znamená obrat „Spotřebujte do …“
„Spotřebovat do“ znamená nejzazší datum spotřeby.
Kdybych na cukroví zapomněla a objevila je o 4 dny později,
čichla bych k němu, případně je ochutnala. Ale určitě bych je
neschovávala s tím, že 31. ještě bude v pořádku.
0
před 2165 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1704 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |