VeRe1983

Jak se stanovuje trvanlivost kupovaného cukroví?

Koupil jsem si směs cukroví, rohlíčky, linecké, kokosky apod. a je tam trvanlivost do 27. 12. 2018. Zaráží mě údaj ,,spotřebujte do" místo ,,minimální trvanlivost do". Nakolik závazný onen údaj je a co je v něm zohledněno? Zdravotní závadnost cukroví, případně fakt, že po určitém datu bude tvrdé a nepoživatelné? Chtěl jsem vzít jinou šarži, žel prodejce kde jsem bral měl toto datum jako jediné. A kupoval jsem právě tam, protože jsem ho dostal v podstatě zdarma za zaměstnanecké benefity. Je reálné, že by cukroví bylo kvalitní třeba i na Silvestra? Chápu údaje typu ,,spotřebujte do" u masných a mléčných výrobků, u vajec, ovšem tady moc ne. Díky.

EDIT: Na obalu je ve složení uveden pouze druh cukroví, nikoliv již suroviny, ze kterých je upečeno. Konkretizovány jsou jen alergeny. Co vím, tak s pečením cukroví se začalo v polovině prosince, v dané firmě je všechno naprosto čerstvé.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2165 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
annas

Přečetl jste si složení cukroví? Tuk a ostatní přidané látky.

Např tzv. . trvanlivé salámy jsou tepelně opracované a zauaazené. tím se prodlužuje jejich trvanlivost.

Podívejte se do odkazu, které potraviny lze konzumovat po skončení záručbhí doby.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/sledujete-u-potravin-dobu-doporucene-spotreby-a-dobu-trvanlivosti-vite-ktere-potraviny-lze-pouzit-i-po-jejim-uplynuti

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jak-dlouho-muzu-pouzivat-potraviny-kde-je-napsano-minimalni-trvanlivost-diky

1. Pokud se peče z másla, vydrží cukroví kratší dobu než z jiných tuků. Proto se uvádí – spotřebujte do …
  2. Navíc je třeba si uvědomit, kdy s pečením cukroví začínají různé pekárny na rozdíl od domácností.

V domácnosti se začíná s pečením až v prosinci, takže trvanlivost cukroví je delší než do Vánoc.

Více se dočtete v odkazu,

" Koho z nás ale zajímá, že cukroví musí vydržet už od konce září, kdy s „pečením Vánoc“ v Příbrami začínají?

Trvanlivost není tak důležitá. Jen pro výrobce je rozhodující, že máslo žlukne po třech měsících, zatímco tuk po šesti. Spotřebitel víc ocení zdraví a chuť.

„Domácímu cukroví se to kupované opravdu nevyrovná. Špatné však není. Na etiketě se ale ujistěte, že kupujete opravdu ořechovou, vanilkovou nebo kokosovou chuť, kterou máte rádi. Smiřte se s tím, že poměry surovin se nedozvíte. Oželíte sice vůni vánočního pečení, ale ušetříte čas, energii a námahu a cukroví na vánočním stole chybět nebude.“

Zdroj: https://ona.id­nes.cz/vanilko­vy-rohlicek-z-velkovyroby-se-domacimu-nevyrovna-pkv-/deti.aspx?c=A091215­_122759_ona_de­ti_jup

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
ivzez

Je jedno, jak se stanovuje trvanlivost čehokoliv, rozhodující je,
co znamená obrat „Spotřebujte do …“
„Spotřebovat do“ znamená nejzazší datum spotřeby.

Kdybych na cukroví zapomněla a objevila je o 4 dny později,
čichla bych k němu, případně je ochutnala. Ale určitě bych je
neschovávala s tím, že 31. ještě bude v pořádku.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek