Avatar uživatele
Complex

Jsou chutná a zdravá smažená zelená rajčata?

Inspirace názvem filmu: https://www.csfd­.cz/film/358-smazena-zelena-rajcata/prehled/
Je to zdravější, než smažit ty červené? Vím, že nejzdravější budou jistě ty čerstvá.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, EKSOT123 před 2105 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V odkazu se uvádít, že ano.

„Máte rádi smažená zelená rajčata? Takto upravená rajčata jsou slaná, křupavá a velmi chutná. Jde o tradiční jižanský pokrm, který vám jistě vykouzlí úsměv na tváři. V tomto článku se dozvíte, jak si uvařit klasická a pivní smažená zelená rajčata.“

https://www.wi­kihow.cz/Jak-p%C5%99ipravit-sma%C5%BEen%C3%A1-zelen%C3%A1-raj%C4%8Data

--
Moje matka připavovala smažená vejce s dušenými zelenými rajčaty. Ty nejdříve podusila a pak přidala vejce. To mně moc chutnalo, takže se domnívám, že i smažená zelená rajčata budou dobrá.

Říkalo se, že zelená rajčata jsou jedovatá. Něco na tom zřejmě je. Ale v odkazu najdete, že „Jejich toxicita pro člověka je však nevýznamná v dávkách, které jsou v rajčatech konzumovány, přestože jsou to v zásadě neurotoxiny (inhibují cholinesterasy, Benilova et al. 2006) a kardiotoxiny (Bergers a Alink 1980). “

Ale určitě by se neměla jíst syrová. Ale jedla jsem je i v čalamádě. Tak opravdu nevím.

http://toxico­logy.cz/modules­.php?name=New­s&file=print&sid=449

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Rajčata (červená) prohřívám, vařím, griluji. Nesmažím

„ …. velmi prudký jed glycoalkaloid“
Zdroj u rajčat zmiňuje zelené stonky a listy rajčat.
Zdroj: https://euroz­pravy.cz/doma­ci/ekologie-a-zemedelstvi/75604-brambory-rajcata-nebo-rebarbora-vite-jake-jedy-obsahuji/

Lze na to jít i jinak:

  • Zdravější tepelná úprava je např. grilování (rajčata, papriky, cukety).
  • Každá úprava(pečením cukrů, i těch obsažených v zelenině (včetně brambor, řepy atd.), při teplotě nad 160°C je riziková = akrylamid!!!

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Akrylamid

  • Zelená rajčata v čalamádě….

Vše kyselé, co je naloženo v „obyčejném, levném“, lihovém octu je vhodné jen k občasné konzumaci.
Tedy stručně řečeno, všechny ty naložené okurky, řepa, čalamády, houby, cibulky aj. Jsou v jádru pro člověka nevhodné, tedy nezdravé.

  • Pokud jde o konzumaci občasnou, nemůže být u zdravého člověka vážných námitek. Platí heslo: „Všeho s mírou.“

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Mě vždycinky učili, že nezralá /zelená/ rajčata nejsou vhodná k přímé konzumaci neboť obsahují jakýsi jed. Bez problémů je lze zpracovat např. do čalamády.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek