Avatar uživatele
agentpv

Kde nají názvy v Italštině – nejtypičtějších Italských druhů rizot, (nedaří se mi to) ?

Zajímavá 0 před 171 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Pokud jde o názvy, něco je na Wikipedii,
dále s trpělivostí hledejte 😉

• Risotto bianco – (bílé rizoto jako příloha) se připravuje dle základního receptu. …
• Risotto alla milanese – (milánské rizoto) je zabarvené šafránem. …
• Risotto agli asparagi – (rizoto s chřestem) se připravuje se zeleným chřestem. …
• Risotto al nero di seppia – (černé rizoto) se upravuje s malými sépiemi.
Druhy rizot
• Risotto bianco – (bílé rizoto jako příloha) se připravuje dle základního receptu. K cibuli se přidá dodatečně něco čerstvé šalvěje, zalévá se sklenicí bílého vína. Na závěr se přidá máslo a parmezán.
• Risotto alla milanese – (milánské rizoto) je zabarvené šafránem. Cibulka se zpění na hovězím morku, což spolu se šafránem dává pokrmu jeho typické aroma. Dalšími přísadami jsou máslo a parmezán. Na používání vína jsou rozdílné názory. Když ano, je tradiční metodou zalévat dušenou rýži sklenicí červeného vína (v moderních předpisech také bílé víno), namísto vývaru. Pokud se přidává vývar, pak nejlepší je vývar kuřecí, hovězí či telecí.
K vzniku milánského rizota se vztahují různé legendy. Dle jedné umělci, který maloval okno milánského dómu, spadlo trocha šafránu do hrnce s rýží a rýžová zrna byla jakoby pokryta lístkovým zlatem.
• Risotto agli asparagi – (rizoto s chřestem) se připravuje se zeleným chřestem. Špičky chřestu se odseknou, štangle se uvaří ve slané vodě, která se používá na místo vývaru (štangle se vyhodí). Špičky chřestu se uvaří odděleně a přidají se zcela nakonec, po másle a parmezánu.
• Risotto al nero di seppia – (černé rizoto) se upravuje s malými sépiemi. Barvu dostane od inkoustových váčků. Vyčištěné sépie se nakrájí na proužky společně s cibulemi, česnekem a petrželkou se dusí na olivovém oleji, zalévá se bílým vínem. Přidá se sépiový inkoust. Další příprava dle základního receptu. Rýže se zalévá rybím vývarem. Místo másla a sýru se nakonec přidá hojně černý pepř. Jak příloha se může rizoto nero připravit pouze s inkoustem – bez sépií obecných.
risotto s mořskými plody
• Risotto ai funghi – (rizoto s houbami) se připravuje jako rizoto bianco. Místo šalvěje se dávají hříbky nebo jiné jedlé houby, dušené na cibuli na bílém víně. Mohou se také použít sušené houby.
• Risi e bisi – (rýže s hrachem) je klasikou benátské kuchyně. K přípravě se používá slanina, cibule a petržel, opékané ve směsi z olivového oleje a másla, přidá se mladý hrášek, málo silný hovězí vývar (po případě masový extrakt) a všechno se krátkou dobu dusí. Potom se doplní vařící hovězí vývar, přidá se rýže a nechá se dovařit. Dochutí se solí, pepřem a cukrem, máslem a parmezánem. Velmi mladý hrách se může přidat i s luskem, variantou je Risi con fenoci, kde se namísto hrachu přidává najemno nakrájený fenykl. Na závěr se přidá máslo a parmezán.

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Rizoto

Pro přípravu krémového rizota budete potřebovat kulatozrnou rýži arborio nebo carnaroli. Nepoužívejte jiné druhy rýže jako je například basmati nebo jasmínová, z těchto druhů krémovou konzistenci nevytvořít
https://www.a­petitonline.cz/me­nu/jak-na-dokonale-kremove-italske-rizoto-plus-15-receptu
Recepty:
https://foodblog­.migrace.com/cs/re­cepty/it?gad_sou­rce=1&gclid=E­AIaIQobChMI-9jEquDEhgMVjJ2DBx0SB­gIdEAAYASAAEg­JUO_D_BwE
https://www.vi­talcountry.cz/ry­ze-arborio-italie/?varian­tId=16544&gad_sou­rce=1&gclid=E­AIaIQobChMIwMLLsd_Eh­gMV5q2DBx1APwE­VEAAYBCAAEgL0BvD_BwE
https://www.i­talyshop.cz/ry­ze/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Ale co se Ti „nedaří najít“, jaké informace potřebuješ?

Risotto je risotto. Je v něm rejže arborio, nebo ideálně Carnaroli, prostě kulatozrnná rejže, je v něm vejvar, kuřecí, zeleninový, hovězí nebo rybí (podle toho, co v tom risottu bude), extra virgin olivový olej, kvalitní máslo (masło osełka, prostě hodně tučné), kvalitní bílé víno (výjimkou je risotto al Barolo, do toho vraž červené) a sýr parmigiano nebo grana padano, tím končí celý příběh, zbytek je o tom, jaké risotto vaříš.

Tady: https://www.gi­allozafferano­.it/ricerca-ricette/tutti+i+ti­pi+di+risotti/ máš receptury 35-ti risott. Tady: https://vogli­adiriso.it/va­rieta-di-riso/ máš povídání o druzích italské rejže. Nebo tady: https://www.ri­soitaliano.eu/va­rieta-di-riso/

Upravil/a: Filip84

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek