Tak jsem ráno přišel s noční, zbytek jídla uzavřené pomazánkové sýry a termix, jsem nechal v pokojiv tašce a šel jsem spát v 6:00. vzbudil jsem se asi ve 13:00 hodin a po jídle, jsem prohlédl tašku a tak kolem 15. hodiny jsem to šel dát do ledničky. V pokoji mám snad 18° C, radiátor je vypnutý. Termix jsem už spotřeboval, načal jeden sýr a žiju, a nemám problémy s jídlem, chutná to stejně. Děcku bych to asi nedal, hygiena by mne seřvala, kdybych byl kuchař. Horší by bylo, kdybych to jídlo nechal v pokoji delší dobu. Potraviny mají určitou životnost, ale musí být uchovány při nízké teplotě, to je asi 5– 8° C, já je měl několik hodin při teplotě o 10 – 18°C vyšší. Takže při srovnání se stejným vzorkem uloženým v ledničce při dané teplotě tam určitě nějaká změna proběhla. Jak podstatná? Děkuji.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Alesh před 2091 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Koukej, ber to tak, že byly doby, kdy si lidi vyrobili nějaké jídlo,
nějak ho pak mohli skladovat (ledničky neexistovaly), čili vše tak nějak
posuzovali od oka. Vytvořili si nějaké zkušenosti, jak dlouho mohou určitou
potravinu skladovat v dostupných podmínkách, že bude v pohodě
k jídlu.
Další metoda je samozřejmě ochutnání. Máš nějakou potravinu, když je
v pořádku nějak chutná. Postupně se kazí, chuť se mění. Většinou to
je postupný proces, který se zpravidla s vyšší teplotou urychluje. Takže
udělej jednu věc, řiď se selským rozumem a vlastními smysly, jak to jídlo
vypadá, jak voní, jak chutná. Že jsi tomu jídlu zkrátil životnost, to je
jasné, čili bych s konzumací moc neotálel.
0 Nominace Nahlásit |
Termixu a sýru se za tu dobu s největší pravděpodobností nic
nestalo.
Tvaroh ani sýry se tak rychle nekazí.
Navíc je v termixu cukr, sýru sůl → obojí jsou konzervanty.
Jím jenom tvrdé sýry, uchovávám je v chladničce, ale když
si je chci dát k jídlu, vyndám je několik hodin předem, aby
měly pokojovou teplotu → tak se jejich chuť nejlépe „rozvine“.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud všechno vypadalo a chutnalo stejně, tak riziko asi není vysoké. Mělo by se to ale sníst co nejdříve. Inkubační doba salmonely je nejčastější 8 h. Mohlo se ale nastartovat její množení, které nezničí ani mrazák, jen ho pozdrží. Také záleží na výchozím datu doporučené spotřeby. Zatím jsem v podobných případech problém nikdy neměl, stává se to občas asi každému.
0 Nominace Nahlásit |
Chcete odpověď se zárukou, nebo postačí nějaké chlácholení?
0
před 2091 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
0
před 2090 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1704 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |