Jrkuft

Může vypadnout kořenová výplň zubu?

Zdravím

Mám vyčištěné zubní kanálky a zaplněné laterální kondenzací bohužel ze zubu zbyl už jen kořen a momentálně šetřím na náhradu zubu.
mám takový dojem že zubařka mi to zaplácla ještě asi nějakou plombou která se asi odrolila.díru v zubu nemám kanálky jsou zaplněné.
Může zubní výplň kanálku sama nějak vypadnout či nějak netesnit nebo něco?

Děkuji.

Zajímavá 0 před 1118 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
mosoj

Logické. Lékařka kořeny ochránila do doby než začne pracovat na náhradě (zřejmě čepu a na něm nasazené korunce). Pokud se ti něco drolí tak je to tato ochrana. z Kořenů se ti nic drolit nebude.

0 Nominace Nahlásit

anonym

Jako profesionální zubní technik mohu zcela jasně prohlásit, že kořeny se nevyplňují, pouze začišťují:

http://zubni-implantaty.com/en­dodoncie-nebo-implantat/

Součástí vytržení nervů z kanálků je okamžitá náhrada vznikajících dutin. Aby měla endodoncie vůbec šanci, musí být místo po nervu okamžitě zneprůchodněno. Nejedná se o ucpání kanálku, ale o zatáhnutí obalu kolem svazků. Toto místo by pak už nikdy nemělo být narušeno, poněvadž by již nebylo technicky možné zajistit jeho hermetické uzavření. K uzavření kanálků pak dochází až při samotném zavádění korunky. Ihned po vytržení nervů dochází k ucpání čepičky zbytku zubu. Zcela úmyslně to není úplné uzavření, poněvadž je naprosto nutné přesně uzavřít kanálky při zavádění korunky. Zaprvé tedy tato čepička, a dále také rozpadající se nevyživovaný obal kokem svazků se pak může rozpadat. Právě kvůli tomu je nutné, aby k hermetickému uzavření zubu došlo až poté, co se jeho odumírající původně živé částky rozpadnou. Ty jsou nakonec začištěny a pak dojde k uzavření.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
da ny

Tou provizorní ochranou/plombou je zřejmě cement. Ten se rád drolí i vypadne.
Některé cementy mohou vydržet i rok a držet, jindy se uvolní (vypadnou).

před 1095 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek