Avatar uživatele
zjentek

Nějaké tradiční jídlo (hostina) pro 2. svátek vánoční?

Platí zde (st. Štěpán) nějaké tradice pro hodování? Například králík s bramborovým knedlíkem anebo něco takhle?

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, Drap, da ny, Frogman, kodl67 před 2165 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Na Štěpána, když se střídala u hospodáře chasa, ta dostala na rozloučenou zdobený koláč., vánočka atd. Moje matka pekla vánočku, ta šťědrovečerní se už snědla.

Jídlo – na rozdíl od Nového roku, kdy se má jíst maso vepřové nebo hovězí, ze zvířat, která neutečou, neuletí, neuplavou, ale drží se doma, s nimi i štěstí, případně čočka – budou se strávníků držet peníze, na Štěpána se doporčuuje pernatá drůbež – krůta, husa, kuře. Šlo u uctění sv. Štěpána – nejlepší jídlo, které tehdy bylo doma.

Na Štěpána se scházelo víc lidí, takže upéct kachnu nebo krůtu, bylo snadné, jídla bylo dostatek a hospodyně neměla s přípravou tolik práce.

To králík není, ale neřešila byh to. Máte-li na něho chuť, tak bych si ho klidně připavila. Zřejmě se v dávné minulosti králici doma nechovali.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kodl67

Na Valašsku se podle tradice pečou žitné koláčky s medem, ale ve většině domácností se od dávných dob servíruje pečená husa nebo kachna, bramborové knedlíky a zelí.

Zdroj: http://www.mi­lujivanoce.cz/cs/te­mata/show/stul-a-menu/45-tradicni-ceska-vanocni-jidla/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

U nás bývá, a bylo to tak i u mých rodičů, že na Štěpána je vývar a svíčková z nějaké zvěřiny. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel v tomto kontextu, ale při této otázce mně napadá, že by to mělo být zřejmě asi z koniny. Sv.Štěpán je patronem koní? Budu to muset promyslet a od příštího roku možná změním tradici.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

https://hobby­.idnes.cz/husa-kachna-svaty-stepan-08h-/hobby-domov.aspx?c=A171224­_101704_hobby-domov_bma

Jakou lahůdku si zvolíš, můžeč si vytcořit svou tradici :.)
Často to bývala husa (nemusím) nebo kachna, králíka bych uvítala.
Dělám ho někdy na Nový rok (s vepříkem a uzeným),, kdy nemá být opeřenec na talíři. Nebo svíčkovou s hovězím masem (podlr příní strávnílů)

Na sv. Štěpána míváme kachnu a kuře, knedlík, brambor. nočky a červené zelí.
Ti, kteří nemohou zelí mívají špenát. Plus pečená jablka (tchán jedl vždy jen kachnu a ta jablka, bez zelí a knedlíků).

https://www.fe­mina.cz/bozi-hod-a-svaty-stepan-proc-a-co-slavime/
„Jaké dobroty nesmí chybět v tento sváteční den na vašem stole? Pečeš, husu, kachnu nebo máš svůj starý rodinný recept na úžasnou nádivku či jinou lahůdku? N“

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Ale Drape, v tomto kontextu tedy na sebe dej „příštího“ Sv. Štěpána raději BACHA, BO krom patrona koní je to taky patron VINNÝ RÉVY! ;)

před 2165 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Tak díky všem a da ny, v tvým případě bych si přál na Ježíška už podsvícenou klábosnici! ;) ;D ;D

před 2165 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek