Odpoveď byla označena jako užitečná
"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin
V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější.
Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně."
https://www.bezpecnostpotravin.cz/charakteristika-slozeni-ucinky-a-pouzivani-
Platí jako u většiny koření – všeho s mírou. tak, jak je to v jedné staré říkance. či jazykolamu.
Kmotře Petře, kmotře Petře, nepřepepři toho vepře. Jestli ,kmotře Petře, vepře přepepříš, sám si ,kmotře Petře, vepře sníš. Vezmi, Petře, pepře, opepři vepře, opepři, ale nepřepepři.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1704 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |