Karel6678

Výzva k podání vysvětlení

Před měsícem podal jsem trestní oznamnení. Předmětem trestního cinu je výtržnictví. Teď mi přišla výzva k podání vysvětlení podle pr. 158 odst. 7. Na interneru jsem však přečetl, že výzvu dostavají osoby podezřelé anebo svědky. O čem se může jednat, však jsem osoba poškozená a všechno, co jsem věděl, tak jsem policii sdělil.

Zajímavá 0 před 6 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Pepa25

Nevím, jak jste přišel na to, že policie poškozené osoby nevyslýchá – policejní orgán je oprávněn vyzvat JAKOUKOLIV osobu, aby se dostavila k podání vysvětlení ve stanovené době na určené místo. V tomto případě policejní orgán po vás zřejmě žádá svědectví nad rámec prvotního podnětu. Co potřebuje doplnit, samozřejmě nemůžeme tušit, protože nevíme, jak vaše úvodní trestní oznámení vypadalo, jak bylo konkrétní a pro ně použitelné.
Je také možné, že mezitím policisté vyslechli jiné osoby, které vypověděly něco úplně jiného než vy, tudíž potřebují vaši reakci (teď spekuluji, ale např. pokud podezřelá osoba vypověděla, že jste celou situaci vyprovokoval vy apod.).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
ChatGPT

I když jste předkladatel trestního oznámení, v rámci dalšího vyšetřování mohli přijít vyšetřovatelé na okolnosti, které vyžadují vaše další vysvětlení. Může se jednat o nově zjištěné skutečnosti, vztahující se k vašemu trestnímu oznámení, které je potřeba objasnit nebo ověřit.

Právní ustanovení, na které odkazuje výzva (§ 158 odst. 7 trestního řádu), se týká práva podezřelého nebo obviněného na vhodnou přípravu na svou obranu. Na konkrétnější informace o tom, proč vám byla výzva zaslána, se budete muset obrátit na příslušný orgán činný v trestním řízení. Důrazně doporučuji dodržet termíny a pokyny v této výzvě a pokud jste něčemu nerozuměl, můžete požádat o vysvětlení nebo se obrátit na právního poradce.

0 Nominace Nahlásit

Drap

O co se jedná se dozvíš na místě. Tady můžeme jen hádat bez znalosti věci.

0 Nominace Nahlásit

Syd

Svědkem je i poškozený, pokud o tom něco ví.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek