Avatar uživatele
smoulinkaq

Ahoj je možné aby brambory škodili na pohybové usttroji? pta se tata

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 4084 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Nie, pokiaľ ide o potravinu.
Ano, pokiaľ ich treba nosiť (myslím tie veľké balenia), v tomto môže mať tata pravdu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Mám zcela jiný názor. Opět opakuji – léčím se alternativní medicínou, brambory se nedoporučují konzumovat pravidelně. Rovněž na netu najdete rozporuplné názory. Ale uvádí se, že např. při bolesti kloubu je třeba vyloučit lilkovité rostliny – brambory a rajčata.

Už naši předci říkali, jsem zdravý jako řepa, jinde tuřín, ale určitě ne, jsem zdravý jako brambora.

Brambory organismus překyselují.

Když se v Čechách objevily brambory, brzy natolik zdomácněly, že postupně vytlačily 40 druhů běžně doposud používané zeleniny. Jenže tenkrát nikdo nevěděl, že brambory obsahují hodně jemných škrobů, jednoduchých cukrů a nebezpečný toxin alkaloid solanin.

Brambora je sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku, ale při následném trávení ve výsledku překyseluje tělo. Obsahuje mnoho jednoduchých škrobů, které jsou po snědení velmi rychle v těle přeměněny na glukózu, což je silně oxidující a tím pádem překyselující proces. Nadbytek cukru v krvi vyplaví inzulín, což škodí slinivce, vede k hypoglykémii a když nám cukr v krvi po chvíli klesne, máme zase na něco, většinou nezdravého, chuť. Brambory nám nechutnají nesolené a nutí nás solit, je to proto, že mají velký nepoměr minerálů. Ale to by nebylo to největší zlo.

Hlavní problém je solanin. Solanin je toxický jed a i když ho zdravé brambory obsahují zdánlivě malé množství, stačil by výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor zabít krysu. Což ale teprve zelené, nebo naklíčené brambory??? Tam množství solaninu mnohonásobně stoupá a tento toxin silně poškozuje náš organismus. Porce brambor nás sice nezabije, ale mírně přiotráví a tělo, místo aby mělo energii, musí odbourávat toxin. U malých dětí může způsobit i otravu, těm raději brambory vůbec nedávejte.

Takže tata má pravdu. Častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu

Syrové brambory léčí …

http://www.ji­mejinak.cz/2011/07/­pravda-o-bramborach/

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit


Avatar uživatele
www

Nevím přesně nač se ptáš.
Z hlediska výživy jsou brambory považovány za zdravou potravinu, byť obsahují škrob.
Jiná věc je ta, má-li táta nemoci, které vyžadují umírněnost v jejich konzumaci.
Více mu řekne jeho lékař.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

indiáni ich jedia vyše 2000 rokov, ostatný svet asi 500 rokov.
je to základná potravina, nie sú zdraviu škodlivé.

naopak, surové zemiaky (brambory) sa používajú na potlačenie bolesti kĺbov (ako obklad).
Doplňuji:
dovolím si s annas nesúhlasiť – alternatívna medicína je iba alternatívna.

indiáni majú už tisícročia zemiaky (brambory), kukuricu, paradajky (rajčata) a iné ľuľkovité ako hlavný zdroj potravy, podľa jej argumentov by z nich mal za tie tisícročia vyrásť národov ischemikov (čo nie je pravda).

V írsku, kde sa zemiaky stali základnou potravinou (ale napr. i na Slovensku), sa dokonca ich neúroda prejavila ako hladomor.

nič proti alternatívnej medicíne, ale tá je skutočne iba východisko z núdze, keď už nič nezaberá (platí i pre woo-doo, náboženstvo <viera v zázrak, zázračné vyliečenie> a pod.), je to skutočne iba bylinkárstvo (i keď odvodné zo stáročnej praxe).

len tak pre ilustráciu, surový zemiak má tak vysoký obsah vitamínu C, že sa používa ako prvý prípravok pri liečbe skorbutu.

cukry v zemiakoch sú JEDNODUCHÉ cukry (totožné s cukrami v ovocí), ktoré nemajú taký škodlivý účinok, ako cukry rafinované (teda tie dnes bežne používané), obsah škrobov je porovnateľný s obilninami – mimochodom, škroby sa dajú „vyplaviť“ dlhším odstáním vo vode (niečo o tom vedia celiatici).

netreba zaujímať jednostranné stanovisko s ohľadom na to >čomu verím<, ale čo je realitou.

pripúšťam, môžu byť diagnózy, pri ktorých môžu byť zemiaky nevhodné (rozhodne nie škodlivé) , ale pre bežného konzumenta sú prinajmenšom vhodné najmä pre svoju nutričnú hodnotu.

ad solanin:
je obsiahnutý iba v nezrelých zemiakoch, paradajkách (a iných ľuľkovitých) – konzumácia nezrelých hľúz či plodov je samozrejme nebezpečné – ako i konzumácia i iných nezrelých plodov ovocia.

Upravil/a: arygnoc

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Možný to je, existujou autoimunní záněty střev, a tam to máš pak pacient od pacienta, jakým způsobem na kterou potravinu bude tělo reagovat, a může se klidně stát, že zrovna látky obsažené v bramboře dotyčný nesnese, a jejich příjmem pak vlastně bude dál podporovat zánět a z toho pak můžou přijít nejen bolesti kloubů ale klidně i kloubní záněty, což znamená ať tak jako tak jisté omezení v pohybu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Při bolesti kloubu je opravdu dobré vynechat pravidelnou konzumaci brambor, rajčat a zelených paprik, které tělo okyselují.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek