Dobrý den, jsem FO vedoucí daňovou evidenci,platce DPH.Od 1.1.2010 do 31.12.2010 pouzivam osobni automobil k podnikani, uplatnuji pausalni vydaje 4000 mesicne,nebot ho nemam v majetku.V prosinci 2010 jsem si koupil automobil,ktery chci zahrnout do obchodniho majetku.Faktura byla zaplacena v prosinci.Jelikoz vedu DE vydaj uplatnim v roce 2010 a zaroven mam v roce 2010 narok na odpocet DPH (nakladni automobil), pokud tomu dobre rozumim?Ale zajima mne.Automobil budu pouzivat k podnik.ucelum az od 1.1.2011 – muzu tedy uplatnit DPH a nakup v roce 2010, ale neplatit silnicku za rok 2010 a odepisovat ho take az od 2011?A co kdyz si koupim zimni pneu, muzu jiz v roce 2010 nebo az 2011 aby to slo do nakladu? Automobil ktery pouzivam v roce 2010 od 1.1.2011 uzivat jiz nebudu.Dekuji za odpoved.Michal Novak
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5067 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dle mého názoru, by se varianta kterou uvádíte, tedy DPH v 2010, odpis a zařazení 2011 dala použít pouze v případě, že by se jednalo o zálohu, tedy platbu předem, aniž by vozidlo bylo k 31.12.2010 předáno a proveden zápis v TP.
Možná se vám to zdá nelogické, protože přelom roku je ze dne na den, což je doba velmi blízká. Přestavte si ale situaci, kdy koupíte auto v lednu roku X, nezařadíte ho do majetku a neplatíte siniční daň, ale uplatníte si DPH s tím, že ho možná použijete v listopadu, ale možná taky ne. To je prostě blbost, ale jedná se o stejný případ.
Takže na úplný závěr, abyste se nedostal do potíží, doporučuji buď všechno 2010 a nebo všechno 2011.
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek