Avatar uživatele
talka

Čím vznikají u lidí (i živočichů) různé chutě?

Někdo milluje pálivé (chilli, pepř,…), někdo to přímo nesnáší; jiný: hořké (pivo, káva, játra …)-někdo naopak; sladké, kyselé … Částečně snad strava v dětství?
gecco:tedy žádná predispozice?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: talka

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? redy, briketka10, ratava, gecco, lejdy.můn před 3316 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

Lidé i zvířata máme chuťové pohárky
a tam vznikají různé chutě.
Blíže popsáno zde v odkazu o Chuti a čichu :
http://www.wi­kiskripta.eu/in­dex.php/Chu%C5%­A5_a_%C4%8Dich

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Už v prenatálním vývoji (strava matky), pak v dětství – jednak vlastní strava děcka, ale značnou roli v pozdějších preferencích hraje i jídelníček okolí (rodičů…).
😉
____
Myslím, že dědičné predispozice nehrají roli – kromě typu trávicí soustavy – přežvýkavce z nás nikdo neudělá…
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ratava

Všechny lidské smysly se počínají tvořit již v embryonální fázi a jejich další vývoj je úzce spjat s centrálním nervovým systémem. Utváření příslušných orgánů začíná v hlavě, takže orgány vnímání v této oblasti (oči, uši, nos, jazyk) jsou rovněž formovány velmi brzy .1 Rovněž chuťové receptory se vyvíjejí velmi časně, již v osmém týdnu těhotenství. Aromatické složky plodové kapaliny stimulují chuťové receptory plodu, jakmile plod může polykat (kolem 12. týdne těhotenství )2,3. Chuťové vjemy se přenášejí do některých oblastí mozkového kmene, kde vyvolávají – mimo jiné – také reflexy pro tvorbu slin a pohyb jazyka…
.
.
.
Proč máme nebo nemáme rádi určité potraviny, je výsledek složité souhry chuťových podmínek, majících počátek v děloze a pokračujících až do stáří, adaptace a dalších biologických faktorů. Velmi významný je vztah dětí a jejich rodičů v oblasti „chuťové výchovy“, který hraje důležitou roli při ovlivňování stravovacích zvyklostí. Preference a averze potravin jsou velmi individuální záležitostí, jeden z hlavních vlivů na utváření preferencí i averzí však představují rodiče…
.
.
.
více: http://www.eu­fic.org/article/cs/ar­tid/how-taste-preferences-develop/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
talka

14. října v 15,05 na ČT2 bude repríza zajímavého pořadu o novém výzkumu o CHUTI „Pravda o chuti“-dokument BBC.

před 3314 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek