Někdo milluje pálivé (chilli, pepř,…), někdo to přímo nesnáší;
jiný: hořké (pivo, káva, játra …)-někdo naopak; sladké, kyselé …
Částečně snad strava v dětství?
gecco:tedy žádná predispozice?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? redy, briketka10, ratava, gecco, lejdy.můn před 3316 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Lidé i zvířata máme chuťové pohárky
a tam vznikají různé chutě.
Blíže popsáno zde v odkazu o Chuti a čichu :
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chu%C5%A5_a_%C4%8Dich
0 Nominace Nahlásit |
Už v prenatálním vývoji (strava matky), pak v dětství – jednak
vlastní strava děcka, ale značnou roli v pozdějších preferencích hraje
i jídelníček okolí (rodičů…).
😉
____
Myslím, že dědičné predispozice nehrají roli – kromě typu trávicí
soustavy – přežvýkavce z nás nikdo neudělá…
😉
Upravil/a: gecco
0 Nominace Nahlásit |
Všechny lidské smysly se počínají tvořit již v embryonální fázi a
jejich další vývoj je úzce spjat s centrálním nervovým systémem.
Utváření příslušných orgánů začíná v hlavě, takže orgány
vnímání v této oblasti (oči, uši, nos, jazyk) jsou rovněž formovány
velmi brzy .1 Rovněž chuťové receptory se vyvíjejí velmi časně, již
v osmém týdnu těhotenství. Aromatické složky plodové kapaliny stimulují
chuťové receptory plodu, jakmile plod může polykat (kolem 12. týdne
těhotenství )2,3. Chuťové vjemy se přenášejí do některých oblastí
mozkového kmene, kde vyvolávají – mimo jiné – také reflexy pro tvorbu
slin a pohyb jazyka…
.
.
.
Proč máme nebo nemáme rádi určité potraviny, je výsledek složité souhry
chuťových podmínek, majících počátek v děloze a pokračujících až do
stáří, adaptace a dalších biologických faktorů. Velmi významný je vztah
dětí a jejich rodičů v oblasti „chuťové výchovy“, který hraje
důležitou roli při ovlivňování stravovacích zvyklostí. Preference a
averze potravin jsou velmi individuální záležitostí, jeden z hlavních
vlivů na utváření preferencí i averzí však představují rodiče…
.
.
.
více: http://www.eufic.org/article/cs/artid/how-taste-preferences-develop/
0 Nominace Nahlásit |
14. října v 15,05 na ČT2 bude repríza zajímavého pořadu o novém výzkumu o CHUTI „Pravda o chuti“-dokument BBC.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2622 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |