Co by se dělo kdyby se brali dva lidí stejného příjmení ale bez příbuzenského vztahu? Například Jan Novák by se chtěl oženit s Annou Novákovou ale oba nebyli vzájemně příbuzní.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, Rokio před 2302 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Uzavřou manželství a manželka má to štěstí, že si nemusí zvykat na nové jméno. Znám takové tři případy. Když rozeslali svatební oznámení, tak si mnoho lidí myslelo, že se spletli a nechali vytisknout již jméno novomanželky. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Pokud by to nebyli přímí příbuzní, např. bratr a sestra, což se dá snadno prokázat, nic se neděje.
K Vašemu doplnění v diskuzi.
" Naše současné zákony zakazují sňatek mezi příbuznými v přímé
linii (tedy otec-dcera a děd-vnučka) a u příbuzných do 2. stupně
příbuznosti (bratr-sestra).
Příbuzenský sňatek v boční linii 3. stupně (strýc-neteř, teta-synovec) a 4. stupně (bratranec-sestřenice) bývá tolerován. Tam už se o incest nejedná a svatba je v ČR zcela legální.
Nelze proti ní nic namítat ani z právního, ani z lékařského hlediska. Jen v případě otěhotnění bude třeba zapátrat, jestli se v rodině nevyskytla vrozená vada třeba i několik generací zpět. "
Nevěstě se nezmění příjmení, jen stav.. Ale doklady, na nichž se uvádí stav, musí stejně změnit, i když příjmení zůstává..
Upravil/a: annas
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, independent, FiliSpa
před 2302 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A co by se mělo dít? Měli by společné příjmení Novák. Neni to až tak nic nezvyklého, že se berou lidé stejného přijmení.
0 Nominace Nahlásit |
Ušetria peniaze a čas na zmene mena, Pánovi Novákovi ostane ďalej Pán Novák a slečna Nováková sa čarom prútika zmení na Pani Novákovú. Jedine na patričných miestach oznámia zmenu stavu zo slobodný/á na ženatý/vydatá.
1Kdo udělil odpovědi palec? independent
před 2301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nic by se nedělo, páč je to někdy normální. Můj bratranec ji vzal slečnu, která měla stejné příjmení.
0 Nominace Nahlásit |
… a co by se mělo stát ??? … osobně takovej případ znám …
0
před 2289 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
No podle mě to tak jednoduché není. Jednou jsem slyšel, že by úřady požadovali nějaký doklad o tom, že nejsou příbuzní ale vlastní zkušenost s tím nemám.
Mohou být příbuzní, v další linii, nikoliv sourozenecké. Takže stačí rodné listy obou parterů, z nichž vyplývá, kdo jsou jejich rodiče.