Kepler
Sůl využívají lidé od nepaměti. Ve starověku se nejdřív sladilo
medem. Z Indie pocházejí i první zmínky o vaření sladké šťávy
z cukrové třtiny ve 5. století, odkud se v 7. století tato technika
přenesla do Číny. Zahuštěná šťáva se nalévala do kuželovitých
dřevěných nebo hliněných nádob, kde krystalizovala; tak vznikly homole
cukru. Do Říma se saccharum dováželo už v pozdní antice jako lahůdka a
luxusní zboží. Po pádu Říma tento obchod zanikl a cukr přivezli až
účastníci křížových výprav kolem roku 1100 a Benátčané začali
třtinu pěstovat v Libanonu. Od 16. století se cukrová třtina pěstovala
v koloniích, zejména na Kubě a v celé Karibské oblasti, cukr však
zůstával luxusním zbožím a prostí lidé dál sladili medem. Roku 1800 se
na světě vyrábělo asi 180 000 tun surového cukru. https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
dudu
Cukr je organického původu, tedy sůl.