Avatar uživatele
anonym

Co bylo dříve?

Sůl nebo cukr?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? dudu před 3030 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Sůl využívají lidé od nepaměti. Ve starověku se nejdřív sladilo medem. Z Indie pocházejí i první zmínky o vaření sladké šťávy z cukrové třtiny ve 5. století, odkud se v 7. století tato technika přenesla do Číny. Zahuštěná šťáva se nalévala do kuželovitých dřevěných nebo hliněných nádob, kde krystalizovala; tak vznikly homole cukru. Do Říma se saccharum dováželo už v pozdní antice jako lahůdka a luxusní zboží. Po pádu Říma tento obchod zanikl a cukr přivezli až účastníci křížových výprav kolem roku 1100 a Benátčané začali třtinu pěstovat v Libanonu. Od 16. století se cukrová třtina pěstovala v koloniích, zejména na Kubě a v celé Karibské oblasti, cukr však zůstával luxusním zbožím a prostí lidé dál sladili medem. Roku 1800 se na světě vyrábělo asi 180 000 tun surového cukru. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Cukr

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Cukr je organického původu, tedy sůl.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jáára

sůl

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek