Zdravím, mám doma přes 3 roky starý notebook Lenovo (pokud bude třeba, dodám přesný název) a asi tak před rokem se začalo stávat, že se počítač po pár hodinách používaní vypnul. To se stávalo častěji a častěji a teď je to tak, že notebook zapnu a sám se vypne většinou do půl hodiny – při standardním používání = sledování videa na internetu, hraní hry nebo třeba jenom při přesouvání fotek z USB do počítače. Před vypnutím se začne trošku sekat a taky delší dobu před vypnutím je slyšet hlasitěji chlazení… Proto jsem si myslel, že se přehřívá, jenže řešení tohoto problému na internetu je většinou vyčištění chlazení. To jsem také udělal – žebra „větráčku“ jsem od prachu očistil, ale ničemu to nepomohlo. Druhý můj tip byl, že to může být něco společného se softwarem, ale ani úplný factory reset a znovunainstalování OS nepomohl :/ Nemáte nějaké řešení kromě koupení nové notebooku? Díky, Slezi18
Zajímavá 0 před 2992 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle mě to je stejně tím chlazením. Není spodek ntb moc horkej?
Zkus si koupit chladící podložku.
Když ji vezmeš od alzy, a nebude to fungovat, mužeš ji do 14-ti dnů bez
udání důvodů a sankcí vrátit.
https://www.alza.cz/search.htm?exps=chladici+podlozka+pod+notebook
0
před 2992 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vyčistil-li jsi žebra výměníku, pak je ještě možné, že zdegradovala přenosová tepelná mezivrstva mezi čipem (jednak procesor, ale také grafický čip bývá chlazen toutéž soustavou) a přiléhající kovovou destičkou. U stolních PC to bývá vrstvička teplovodivé pasty, ale u notebooků tam výrobci dávají čtvereček hmoty, připomínající žvýkačku. Pokud vyschne, musí se vyměnit. Může se nahradit tou pastou, která je v přenosu tepla účinnější, ale hodně notebooků je konstrukčně řešeno tak, že se počítá s tloušťkou té žvýkačky a nahradí-li se pastou, kov s čipem na sebe nepřiléhají a situace se naopak ještě zhorší. (Pasta se nanáší v tenoučké, v podstatě průsvitné, vrstvě.)
0
před 2992 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejdřív je potřeba vědět teplotu procesoru a jeho zatížení, než se vypne. Nemá smysl cokoli dělat, dokud není jisté, kde je chyba.
Bedy | 1528 | |
Michal Kole | 1199 | |
led | 1156 | |
Hlada | 1131 | |
mosoj | 1124 | |
gecco | 904 | |
www | 828 | |
badisko | 817 | |
cochee | 815 | |
Dochy | 724 |
Software |
Hardware |