I když prý zanedbatelnou. Vzhledem k tomu, jak je studenej, mi to přijde absurdní.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, iceT, Kerberus, franku, soudek, rvrablik před 4961 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Úplně laicky. Spotřebič který má mechanický vypinač pří vypnutí
nemá žádnou spotřebu!
Spotřebiče, které se zapínají pouhým stiskem tlačítka ( neplést si to
s tím mechanickým vypinačem – ten vždycky nějak cvakne) nebo dálkovým
ovládáním mají vždy nějakou spotřebu. Stavu kdy je takto spotřebič
vypnutý se říka standby režim a jeho příkon je od několika desetin watů
do 15 W. Třeba počítač s tiskárnou mně dělá dohromady 20 W ve standby
režimu. Set top top dělá dokonce 20 W sám a v provozu 25 W !!!. A tak
jsem to musel začít vypínat dálkově ovládanou zásuvkou. Ta má spotřebu
jen 0,5 W. I mikrovlnka která nemá mechanický vypínač má nějakou
spotřebu.
Nyní se to většinou již udává v dokumentaci a spotřeby ve standBy
režimu jsou řádově desetiny vatů ale není to na 100 %. I v dnešní
době se najdou spotřebiče se spotřebou 10 W a pod.
Pokud je takovýchto spotřebičú několik docela se ta nasbírá!! Je si to třeba ujasnit a případně začít spotřebiče vypínat.
0 Nominace Nahlásit |
Jo, jak na tom něco svítí, tak to automaticky žere, ale je to zanedbatelný, i když z dlouhodobějšího hlediska možná… A taky asi jak co… No já stejně rači všechno vypínám, mám zásuvky s vypínačem a přepěťovou ochranou… 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Máš-li na mysli spotřební (tzv.„černou“) elektroniku, tak si pochopitelně ve StandBy režimu svý bere – už jenom proto, že běží obvody, které čekají na „povel“ z DO. A je-li jich hned několik (kde si jsem četl seriózní zprávu), tak to může v součtu za rok dělat řádově i tisícikoruny…
Ale nevím jaký spotřebič máš na mysli „na omak studený“… El.plotýnku? Žehličku? Přímotopy?
0 Nominace Nahlásit |
Zrovna mám zapojený měřič na pračce,která je v klidu a přístroj nezaznamenává žádnou spotřebu.Určitě nějaký spotřeba bude,když je přístroj zapnutý v takzvané pohotovosti. Stanby či jak se tomu zeve.
0 Nominace Nahlásit |
Faktem je, že tzv. STANDBY režim (tj. stále pod napětím např. pro reakci na povel z dálkového ovladače) skutečně spotřebovává elektřinu (tj. má spotřebu, resp. příkon).
Druhým, velmi podstatným faktem je, jakou má ve STANDBY spotřebu!!! Existuje totiž několik verzí (definic režimu a výrobci jej navíc postupně vylepšovali).
Obecně se lze setkat se spotřebiči, které mají ve STANDBY spotřebu:
např. stará malá TV „Daewoo“ si měla 9W tj. při celodenním „vypnutí“ spotřebu elektřiny 216Wh tedy 0,22kWh/Den tj. 0,22×30,4dnů=6,7kWh/Měsíc!!! jen tak – bez užitku!!! Jedná se však opravdu o staré spotřebiče
starší, ale pořád použitelné spotřebiče
u moderních/nových TV prakticky standard, ale prosazuje se i u jiných spotřebičů (některé mají i speciální označení)
Chce to ale jen pídit se a nejlépe změřit Wattmetrem (nutný kolem 800–100kč se zobrazováním desetin W!) Odhaduji přesnost kolem asi 0,5W. Z toho vyplývá, že:
ad1) spotřebičů se okamžitě jakkoliv zbavit
ad2) poohlédnout se po novém spotřebiči, popř. jej napojit na prodlužku (nikoliv ochranu proti blesku, protože ta má taky svou vlastní spotřebu!!!) s vypínačem
ad3) neřešit, je to prostě současná technologická špička a vynaložené náklady na řešení (hlavně nervy a čas) nedávají vůbec žádný smysl. Maximálně napojit na prodlužku s vypínačem (ale to jen tak, abyste si zažil „pravidlo vypínat spotřebič od sítě úplně, když jej nepotřebujete!“)