Jasně, že v rychlovarné konvici. Ukaž mi plynový kotel, který uvede do bodu varu pouze množství vody, jaké se vejde do konvice. Nehledě na to, že kotel vůbec k bodu varu nedojde, protože ho vypne kotlový termostat 🙂.
3Kdo udělil odpovědi palec? vagra, elektrikář, bolak
před 4400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Přibližně:
1kWh plynu stojí 1,30, elektřiny 5 Kč. Přestože je účinnost plynového
kotle asi 80%, cenový rozdíl je výrazně větší, takže
jednoznačně plyn.
0 Nominace Nahlásit |
Obecně se říká, že plynové ohřívače mají lepší přestup tepla
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vaše otázka je zavádějící. I když Vám nejde o time, musíte s ním
počítat. Spotřeba plynu i elektřiny je v jednotkách Wh. ( plus její
násobky).
Změřte si čas uvaření třeba 2 l vody na plynu a 2 l v rychlovárné
konvici.
Já v plynovém kotli nikdy vodu nevařil, jen zahříval pro ÚT.
Doplňuji:
Pro relativní cenu musíte znát výkon konvice.
Upravil/a: jarva
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4395 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
sůwa: tak oprava, né do varu ale na stejnou teplotu a jde mi o větší množství vody :) čili dejme tomu že mám doma 20 rychlovarnejch konvic a prodlužky natažený i od sousedů (aby to bylo už bez připomínek) :)
otázka zůstává stejná, vyplatí se ohřívat vodu spíš plynem v kotli nebo elektrikou v konvicích?
Další připomínka – máš na mysli kotel, ze kterého voda neodchází cirkulací v ÚT, ale je pouze v tom kotli? Tak dvacet konvic krát cca 1800 W je 36 tis.W = 36 KW, v plynovém kotli je to podstatně méně, ale zas je tam přece jen ten time. Pokud ti jde o účinnost/cena – pokud by se jednalo o vytápění kotlem, tak já mám vyzkoušeno, že elektřina a plyn vyjdou skoro stejně, jen s elektřinou je to s menším rizikem, celkově větší komfort. Když budu vodu ohřívat na sporáku/ v rychovarné konvici, tak ten plyn bude levnější, rychlost srovnatelná.
nevím :) ÚT je úterý? :)
Příští rok jedem na chatu a právě mi bylo oznámeno že tam není dřez, jen nějaký umělohmotný umyvadlo ve kterým se to prej meje (nejspíš se to používá i jako nočník) a chlap říkal že horkou vodu na mytí nádobí máme kdyžtak vařit v konvici, že je to levnější než v koupenlně z kotle. Ono to je zřejmě z toho důvodu že ten kotel má mnohem větší objem než umyvadlo, takže je potřeba (zbytečně) ohřát mnohem víc vody, ale i tak mně to zajímalo, jak je to s cenou voda+plyn vs voda+elektrika.
máme zakázano… nečetlas rozlitý mlíka? od chaty kde se topí v kamnech už nám od jistý doby klíče nikdo nepučí :"(