Nebo jak se pouzival.
Doplňuji:
Vzpominam si,ze v nasi skole ,ktera byla tehdy celkem moderni a mela jiz
vyklapeci okna,se ztratily skoro vsechny ty kulicky na tech oteviracich
klikach.Samozrejme,koho zastihli,ten byl potrestan.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? panenka, dagry, bobánek, Radak, Já... před 5015 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já jsem tak říkala kuličkám které byli 2 pohromadě a vždy když jsem s nima hýbala tak o sebe klikaly
0 Nominace Nahlásit |
Klik-Klak! Fenomén zač.70let! Velmi podobný k fenoménu zač. 80let – Rubikovy kostky. Kdo neměl Klik-klak, JAKOBYNEBYL…
2 plastové kouličky (o průměru cca 4–6cm) provrtané skrz 1 otvorem a upevněné (obvykle uzlem) na koncích cca 25cm provázku, uprostřed něhož byl úchyt (nebo jen ouško pro 2 prsty), za který se provázek s kuličkami uchopil a rychlým střídavým pohybem ruky nahoru-dolů došlo k rozkmitání kuliček tak, že se střídavě v horní a dolní úvrati spolu potkávali s rychlou frekvencí. A tyto nárazy vydávaly výrazný pronikavý klikací hluk, slyšitelný široko-daleko. Doma to bylo na ohluchnutí…
Ti šťastnější si klik-klak koupili (typické „podpultové“ zboží = nebyl k sehnání), ostatní si ho vyrobili sami. Pamatuji si, že se v té době se začaly podezřele hojně ztrácet šroubovatelné hlavice z řadicích pák nákl.aut či zemních strojů. A z traktorů – ty byly nejlepší…
😉
Když na sídlišti začal jeden, což bylo hned velmi dobře slyšet, brzy se k němu přidávali další a leckdy nás klikalo i třeba 8 až 10 po celém sídlišti, přestože jsme se vůbec neviděli…
Byly z toho modré ruce. Plné modřin. Hlavně na počátku, když se to člověk učil – nebylo to lehké udržet přesnost směru kmitání ruky a frekvenci jejich pohybů… A většinou to i těm, co jsme to už uměli, to nakonec stejně padlo na ruku a omlátilo klouby a kosti na ruce. Až jsme 2.den ani nemohli ve škole psát…
0 Nominace Nahlásit |
Jojo klik-klak ten jsem taky měla. Byly to 2 kuličky spojené provázkem, uprostřed jsem měla smyčku, kterou jsem provlékla prst a pohybem nahoru dolů o sebe ty kuličky bouchaly. To bylo u nás doma kraválu 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Krásná blbůstka a zadarmo. Používaly se bakelitové kuličky ukradené z obráběcích strojů.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1485 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 674 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |