Odpoveď byla označena jako užitečná
Přenesený význam slova zenit od vlastního významu (nejvyššího bodu na nebi, přímo nad hlavou pozorovatele) = vrcholný bod nějaké činnosti, nejvyšší vytčený cíl, vyvrcholení něčeho, vrchol. děje.
Ukázka ze života"
„Můj mozek říká, že už jsem za zenitem, že mám velké děti a nechci
se znova vracet k přebalování. Ale jistá část mé osoby by moc ráda
měla třetí dítě."
Nebo spisovatel napíše román, který se považuje za vrchol jeho tvorby, pokračuje, ale další jeho dílo nedosáhne předchozí úrovně … takže jistým způsobem padne dolů … Nejde samozřejmě jen o spisovatele. .
Tak je to i v jiných oblastech života, člověk by si měl uvědomit a
pochopit, že je třeba s určitou činností skončit … být moudrý
v pravou chvíli …
–
Jak řekl Miroslav Horníček
Tedy poznat, že dosáhl zenitu a dostává se za něj … stagnuje …
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Za zenitem je člověk v momentě, kdy v klidu dožít se jeví jako rozumnější, než cokoliv zkoušet znova.
0 Nominace Nahlásit |
zenit (nadhlavník) – je v astronomii bod na obloze, který leží přímo nad pozorovatelem
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zenit
přeneseně na člověka: „být za zenitem“ – obrazně řečeno to znamená, že je to člověk, který má to své nejlepší již za sebou (umělecky, pracovně, vzhledově …), už u něj nedochází k růstu, ale buď ke stagnaci nebo poklesu.
Upravil/a: Cenobita
0 Nominace Nahlásit |
Problém, ktorý si mnohí dlhoslúžiaci vedúci pracovníci neuvedomujú, nedávajú nič nové, ale stoličky sa držia. Zabúdajú, že dôležité je včas odísť, pokiaľ sa človek nestane nepotrebným, či brzdiacim článkom ľudského úsilia.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, iceT, johana 56, briketka10
před 2994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1481 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 674 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |