Před týdnem jsem si chtěl při běžném nákupu koupit také
‚kilovku‘ cukru-
krupice… Ale jako ‚na potvoru‘ už byl jen krystal a moučka. Ač nerad-
vzal jsem
alespoň krystal.
Jaké bylo však moje překvapení, když jsem ho doma otevřel a zjistil, že
jde
nejspíš o KRUPICI?
V dnešní době jistě nějaká EU-norma toto striktně stanovuje- a tak by
mne
zajímalo- která?
Děkuji.
......
(a muselo se v tomto směru dost změnit, protože pamatuji, že před léty
byla
zrna krystalu velikosti téměř 1 × 1 mm!).
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, Kepler před 2607 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podle tabulek je procentně stanoven pouze maximální obsah různých
velikostí částic po třídění na sítech. Takže se může stát, že cukr
označený jako krystal obsahuje vysoký podíl nejmenších částic na hranici
limitu.
Změnilo se hodně, pamatuji krystaly i větší než 1 × 1 mm…
Odběratelé preferují jemnější cukr pro jeho snadnější rozpustnosti.
Vyhovuje také výrobcům cukru. Umožní podstatné zkrácení doby varu,
potřebnou pro větší velikost ‚zrna‘ a zvýšení denní výroby.
Cukr krystal http://www.hps.cz/data/xinha/specifikace_cukr_krystal.pdf
/nejméně 70% v rozmezí 1,00 – 0,4 mm/
Cukr krupice http://www.hps.cz/data/xinha/specifikace_cukr_krupice.pdf
/minimálně 70% v rozmezí O,63 – 0,16 mm, maximálně 5% 1,00 mm/
cukr moučka http://www.hps.cz/data/xinha/specifikace_cukr_moucka.pdf
/ nejméně 95% v rozmezí O,31 – 0,16 mm, maximálně 5% do O,4mm/
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Fyzikální vlastnosti cukru definuje vyhláška 76/2003 Sb. U cukru krupice
smí být max. 5% krystalů větších než 1 mm a nejméně 70% krystalů
musí být v rozmezí 0,16–0,63 mm.
U cukru krystal musí být minimálně 70% krystalů v rozmezí 0,4–1,0 mm.
U cukru moučka musí být max. 5% v rozmezí 0,4–0,63 mm a nejméně 95%
do rozměru 0,31 mm.
Chemické vlastnosti určuje vyhláška 305/2004 Sb. a mikrobiologické parametry stanovuje nařízení komise /ES/ 2073/2005.
Upravil/a: Emefej
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez, Lamalam Nahlásit |
Rozdíly mezi cukry
Obsahuje neméně 70 % cukru o velikosti krystalů 0,4 – 2,0 mm.
Obsahuje nejméně 70 % krystalů 0,16 – 0,8 a max 5 % nad 1 mm.
Vyrábí se mletím krystalů cukru na velikost menší než 0,4 mm (min
95 % částic cukru).
http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/
http://theses.cz/id/8bigl6/DVD/komplet_vyroba_C/vyroba_cukru_text_pro_ucitele.pdf
–
CUKR KRYSTAL HRUBÝ 50 kg PP (hrubost 10)
http://www.znackova-krmiva.cz/cukr-sul/
–
Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává:
krystalový – hrubý, polojemný, jemný a krupice, hygienicky balený
práškový – pudr a moučkový cukr
kostkový – kostkový, Bridž, moka a hygienicky balené kostky
homole a homoličky – především k vývozu
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Cukr krystal:
minimálně 70 % krystalů v 0,4–2 mm
Cukr krupice:
minimálně 70 % krystalů v 0,16–0,8 mm; maximálně 5 % nad 1 mm
Cukr moučka:
minimálně 95 % do 0,31 mm; max. 5 % mezi 0,4–0,63 mm
Zdroj:
Vynláška č. 796/2003 Sb., příloha 2
Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-76
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že normy EU na zrnitost nejsou. Nejsou uč ani ČSN. Řídí se to oborovými a podnikovými normami.
0 Nominace Nahlásit |
Technická poznámka:
Zrno o velikosti 2,00 mm už asi nikde neuvaří.
Podíl částic o velikosti O,80 mm krupice na rozdíl od krystalu neobsahuje,
pouze maximálních 5% velikosti 1,00 mm. Proto je výrazně jemnější.