Myslím si, že v každém jazyce to bude jinak. I když jsem o tom nepřemýšlela, jaký či který pocit bych česky nevyjádřila slovy. Někdy možná zrakem , zaťaté zuby, výraz ve tváří atd.
"Ale co když pro ně existuje pojmenování v jiném jazyce? Slovo, které do češtiny ani nelze přeložit?
Víte, co to je „gökkota“? Ve švédštině to znamená “vstát velmi brzy a jít ven, abyste mohli poslouchat zpěv prvních ptáků”.
Znáte portugalské slovo „cafune“? Pravděpodobně ne, ale určitě víte, co to je “něžně prohrábnout vlasy milované bytosti”.
V odkazu se dovíte, že je možné přispět do projektu, jehož cílem je vytvořit Globální slovník emocí.
3Kdo udělil odpovědi palec? led, Drap, aliendrone
před 2260 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
No asi bude záležet na schopnosti vyjadřování, pro mne to je téměř nemožné. Ještě tak „jauvajs“, „mňam“ zvládnu celkem v pohodě, ale pokud jde o vyjádření něčeho složitějšího, tak to je mimo moje schopnosti. Tudíž myslím, že NE!
Objevil jsem (VLASTNÍM úsilím), že něco se dá vyjádřit lépe než slovy jiným způsobem – hudbou, mimikou, obrazem apod., jenže nějací dobytkové to objevili přede mnou, takže si to nemůžu nechat patentovat! ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Niekedy na to stačí jedno slovo, niekedy treba aj veľa slov.
Okrem slova možno pocit priamo vyjadriť aj mimikou, zvukom, prípadne
„umeleckým dielom“ (obraz, hudba,tanec,…)
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone
před 2260 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Podle mne ano, často ale až v momentě,
kdy člověkem pocity „necloumají“.
Vyjádřit pocity slovy je podle mne obtížné v případě, že
bychom je měli vysvětlit někomu, kdo nás dobře nezná, nebo
v době, kdy jim (nebo jejich vzniku) ještě sami nerozumíme.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 2259 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vanitas vanitatum et omnia vanitas! (Kaz 1:2)
Jenže moje odpověď je napsána nesrovnatelně krásnějším písmem, literami, které by mohly sloužit za vzor ostaním! A v porovnání s Vašimi kostrbatými piktogramy téměř divošskými (HA – už to mám, buď jste divoška NEBO divoženka – tím se MNOHÉ vysvětluje!) na nějakém tom +/- okamžiku nesejde! ;D :D :D
Tak vidíte, spíš zvládnete dělení nulou, než být TAK PŘEKRÁSNÁ, jako je aliendrone. Venkoncem i Ripleyová byla poražena, dohnána k sebevraždě – to mějte na paměti především! ;) :D :D :D :D :D :D ;)
Drap | 1485 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 674 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |
Hobby |
Hry |