Avatar uživatele
Michal Kole

Dalo by se teoreticky zabít prase (uspořídat zabijačku) v panelákovém bytě ? Jak to udělat, aby byt zůstal obyvatelný ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, suaeda, anonym, zjentek před 4174 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Pokud nechceš v panelákovém bytě prase i vykrmit, tak by se porazit v bytě asi dalo…Největší problém vidím v tom, jak dostat vykrmené živé prase do x-tého patra. Ovšem zase taková akce v panelákovém bytě má výhodu celkem neomezeného přísunu horké vody!
Samozřejmě nevím o jak velký byt se jedná, ale součástí každého panelákového bytu je koupelna, takže místo necek bych použila vanu, prase nemusí viset zcela, takže by se pověsilo částečně do futer nebo na žebřík opřený o zeď a potom už je téměř vyhráno! Rozbourat prase, všechno prát, mýt a vařit…Bonus by byl balkon a jeho využití.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lucijej

zabijačka v paneláku:
http://zena.sme­.sk/c/4312272/za­bijacku-si-mozete-spravit-aj-v-panelaku.html
http://ona.id­nes.cz/mala-mestska-zabijacka-0bd-/recepty.aspx?c=A080128­_092602_recep­ty_ves

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Michale, tohle se dá vyřešit i mimo panelák. Několikrát si takhle zabíjeli vepříky u nás lidé, co si koupili prasátko od švagrové. Zemědělská družstva mívala k takovým příležitostem prostory, kde se dala zabíjačka odbýt za mírný poplatek a domů sis odvezl hotové výrobky a opracované maso.

Ad Bedy: Michal Kole patří ke zdejšímu koloritu. Někomu jde na nervy, ale v podstatě nikdy nikomu neublížil a byl vždy slušný, ačkoliv reakce na jeho osobu takové dost často nebyly. Navíc Michal má na svou určitou „podivnost“ papíry. Vyskytuje se tu však opravdu hodně podivných dotazů, nad kterými zůstává rozum stát. Psát tu potom takové připomínky, že když se mi dotaz nelíbí, tak na něj nemám reagovat, není podle mne řešením. Měla jsem za to, že když Odpovědi jsou poradna, tak žvásty a nesmysly, či jiné nekvalitní příspěvky jim rozhodně ke cti neslouží. Sám jsi takové dotazy nejednou kritizoval, takže víš, o čem mluvím. Chtěla jsem tím jenom říci, že kdyby tu byl jedinou raritou Michal, bylo by to zlaté. Mnohem horší jsou ti, kteří „papír“ na svá postižení nemají (nebo se k němu raději nepřiznají).
Doplňuji:
Jo, a není pravda, že v paneláku zabíjačka udělat nejde. V Kopřivnici zrušili nájemníci prádelnu a právě k takovým účelům ji často využívali. Vždy je to o domluvě s ostatními a o tom, že každý si po sobě musí dát vše do pořádku. Pašík se dá píchnout nebo střelit už v objektu chovatele a převést na místo zpracování.
Bytovky na vesnicích s tímto dokonce počítaly. Ono to zase taková hrůza není. Stačí velký pevný stůl a pořádný kotel.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Dala by se uspořádat,ale jen tehdy pokud se pomine zabití čuníka.Čuník se dá koupit už zabitý,třebas jen půlka,pokud si k tomu dokoupíš vnitřnosti jako játra,ledviny,srdce,ta­ky kroupy a cibuli a česnek a taky jsem zapoměla na krev,a všechno od tlačenky po jelita,se dá udělat doma.Jen si pak musíš někomu říct,aby ti vyudil klobásy a maso.A bylo by vhodné nechat to na zimu,ale vlastně ne.Protože čerstvě vybourané maso se při zabijačce nechává odležet,tak u prasete koupeného u řezníka by snad tahle varianta odpadla.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Teoreticky lze udělat vše, prakticky už ale ne. 😁
Doplňuji:
Člověk, který někdy viděl na vlastní oči zabíjačku, by se takto neptal 😁
Jak přivedeš prase do paneláku? Jak ho udržíš a zabiješ? Kde a jak ho spaříš a vykucháš? Kde, v čem a jak budeš škvařit? Atd, atd.

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Možná by to šlo, ale uklízet byt po celé akci bych to nechtěl. Vše je od krve a hlavně od mastnoty. Ale vím, že v okolí našeho města se najdou na vesnicích šikovní a hlavně již na to zařízení řezníci, kteří nejenom zabíjačku komplet na přání udělají, ale jsou schopni vykrmené prase i sehnat. Při akci se jim samozřejmě pomáhá. Vyjde to sice trochu dráž ale výhodou je, že si necháte udělat výrobky podle své chuti a doma je čisto.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bedy

Za neustálé dotazování se na různé věci tu někteří dostali ban. Ty ho asi taky brzo dostaneš.

A v paneláku orpavdu zabíjačku dělat nejde.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

jdi do toho. Uvidíš, že se ti tam nic moc nezmění ,)
Doplňuji:
Bedy: proto ses tady ještě na nic hlubšího nezeptal? Jinak můžeš napsat:
„Za neustálé dotazování se na různé věci tu někteří dostali ban, na odpovědi.cz.“
..co? ..docvaklo ti cos napsal?

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tak tohle si nedokážu představit.Prase je potřeba zabít (kde?).Když to budeš dělat venku, buď tam bude fůra čumilů a nebo ochránců zvířat a v neposlední řadě někdo zavolá hygienu.
To je jedna stránka.Druhá je kde a jak prase pověsit.Zase by měli obyvatelé paneláku hovory, že se to nesluší aby to viděly děti.
Další stránka.Vaření masa.Venku?Zase panelákový lidi by měli hovory. Doma?Není tam velká nádoba a plotýnka či sporák na vaření tak velkého množství masa.Dále je potřeba hodně vody na časté mytí nádobí (a zase kde ho mýt..v kuchyňském dřezu?)A v ne­poslední řadě z vaření masa, škvaření sádla atd je velký smrad (či vůně, jak pro koho) a panelák by byl zasmraděný což by se hodně lidem nelíbilo, nehledě na to, že je potřeba každou chvíli mýt nějaké nádobí a stále chodit ven s něčím.
Takže shrnuto.Nedokážu si představit dělat zabíjačku v paneláku.Nejméně 80% lidí by s tebou vyběhlo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

pro ocko
Také u nás ve vesnici mělo družstvo udělanou tkz. zabijárnu kterou jsi si mohl za 50 Kčs na jeden den pronajmout a zabíjačku dělat tam. Výhoda byla, že doma nebyl žádný bordel.V těch 50ti Kčs byla zahrnuta elektřina, topení (dřevo družstvo navezlo), voda.Byly tam všechny stroje na zpracování masa (mlýnky a pod.)zrovna tak veškeré velké nádobí.
Tam bylo radost zabíjet.Zrovna tak tam bylo posezení pro deset osob.Joo komunisti se uměli o lidi postarat, aby se měli lépe.Dneska místnost na zabíjení nikde neseženete.
A kupované to není ono.Žádné řeznictví vám neochutí zabijačkový prejt nebo tlačenku tak, jako když to je dělané doma.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Když mi umřel táta a onemocněl bratr, tak jsme takhle zabíjeli na víceúčelovce. Patřila tehdy pod Plemenářskou stanici a my jsme tam měli v jednom z objektů podnikatelskou činnost.
S těmi zabíjačkami u našich to ale bylo běžné a vím, že příbuzný v Chlebovicích choval vepře a soukromý kupec si v jeho objektu mohl také udělat zabíjačku. Tu kopřivnicou bytovku mám skutečně ověřenou. Byl to družstevní majetek a družstevníci prostě takto využívaly dřívější prádelnu.
Je v tom velký kus nostalgie vzpomínat na časy, kdy bylo normální uspořádat domácí zabíjačku, pozvat příbuzné a pořádně si toho všecho užít, viď? Já měla tyhle časy moc ráda. U některých věcí mne mrzí, že se nenápadně vytrácejí z našich životů.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Ano, také na to rád vzpomínám.Sám jsem sice žádné prase nechoval, ale buď jsem chodil k příbuzným pomáhat a nebo k některým sousedům.Ale vždycky jsem musel dělat.Nejlepší je taková zabíjačka, kde člověk přijde a jen sedí a jí.Když se musí dělat, tak to je v jednom kole, stále je nějaká práce a večer pak bolí nohy.
A nejlepší bylo když pak na konec zabíjačky přišel harmonikář a až do pozdních nočních hodin se pilo, zpívalo a někdy i tancovalo.
Jooo, tohle už se nevrátí.EU na nás tlačí, aby se takovéto zabíjačky zakázali, že to není hygienické.Ale moje matka vyrostla jen na domácích zabíjačkách.Vy­pravovala, že tenkrát ani nevěděla co je máslo, všechno se doma dělalo na sádle.Prase zabíjeli když mělo okolo tří metráků.Tři kbelíky sádla z něho mívali.A žije dodnes a to jí je 80 let.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

U nás se chovala vždy alespoň 2 prasata (a to i v době nesmrtelných kontingentů). Navíc byl táta řezník, tak u nás byly zabíjačky skoro pořád. Byli jsme přejezení jitrnicemi i vším postatním. Když jsem vytrůstali, tak taťka každého z nás něco ze zabíjačky učil dělat. Byli jsme tři sourozenci a každý měl svoje úkoly. Byli jsme dobře sehraní a musím přiznat, že nás to bavilo. Legrace byla s tetou, která pokaždé stála jak hladový pes u prasete a čekala na „svůj první řízek“. Jakmile jí táta uřízl tu její jednu porci, tak s ní utíkala do kuchyně a honem si řízeček smažila.
Nejprotivnější bylo všechno vydrnout, protože mastnota byla hodně urputná. Bylo krásné, když jsme si večer sedli ke stolu a ochutnávali, jak se nám co povedlo. Potom jsme vypakovali tetu a povídali si a seděli dlouho do večera.
U nás se nehrálo a netancovalo. Kouzlo mělo už jenom to posezení mezi sebou. Když ještě žila babička, tak vzpomínala na staré časy a srovnávala jak to vypadá dne. Teď můžu zase pro změnu srovnávat já, jak to bylo tehdy.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Bedy na co se maj teda lidi ptát?? Musí mít k tomu okolkovanou žádost? Jak vidíš, zabijačka v paneláku klidně může být, tohle není vůbec špatná otázka, jestli ano, tak proč? Vysvětli to.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

:D ikdyz vetsinou se sambou nesouhlasim dnes ji davam za pravdu :D
ma u me pomyslnej Bod…
Vime ze uz o BANech vis bedy sve …:D a branik ti tady chybel ..ale uz je z5 s nickem warrior …nebo variot ..:D ..ted si nejsem upne jist ..

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
badisko

bedy nevyhrozuj …!! ani michalovi ani nikomu jinenu …:D ty profi IT …lol

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Tak tohle u mně není žádná zabíjačka když si maso koupím v řeznictví a doma udělám.Zabíjačka je u mně od zabití prasete až po jitrnice, jinak to je jen vaření doma s masem od řezníka.
Na to by musel být otázka, „jak udělat z masa od řezníka pochoutky domácí zabíjačky.“

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

lahny, někteří producenti vepřového rozvážejí maso po republice. Můžeš si objednat půlku s vnitřnostmi jenom na uskladnění (strerilování a zamrazení) nebo včetně střev, krve atd. i na domácí jitrnice, jelítka, tlačenku atd. Vůbec nemusíš pro maso do řeznictví. Je fakt, že ale přijdeš při takovém rozvozu o zážitek, kdy šikovný řezník „majzne“ prasátko do hlavy pantokem nebo ho střelí.
Pak samozřejmě přijdeš o tu švandu, kdy postřelené prase kvíčící uhání po dvoře, za ním na provaze „vlaje“ řezník a dále se žene houf překvapených chlapů, kteří nečekali, že ze zabíjačky budou dostihy.

před 4174 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek