Pokud nechceš v panelákovém bytě prase i vykrmit, tak by se porazit
v bytě asi dalo…Největší problém vidím v tom, jak dostat vykrmené
živé prase do x-tého patra. Ovšem zase taková akce v panelákovém bytě
má výhodu celkem neomezeného přísunu horké vody!
Samozřejmě nevím o jak velký byt se jedná, ale součástí každého
panelákového bytu je koupelna, takže místo necek bych použila vanu, prase
nemusí viset zcela, takže by se pověsilo částečně do futer nebo na
žebřík opřený o zeď a potom už je téměř vyhráno! Rozbourat prase,
všechno prát, mýt a vařit…Bonus by byl balkon a jeho využití.
0 Nominace Nahlásit |
zabijačka v paneláku:
http://zena.sme.sk/c/4312272/zabijacku-si-mozete-spravit-aj-v-panelaku.html
http://ona.idnes.cz/mala-mestska-zabijacka-0bd-/recepty.aspx?c=A080128_092602_recepty_ves
0 Nominace Nahlásit |
Michale, tohle se dá vyřešit i mimo panelák. Několikrát si takhle zabíjeli vepříky u nás lidé, co si koupili prasátko od švagrové. Zemědělská družstva mívala k takovým příležitostem prostory, kde se dala zabíjačka odbýt za mírný poplatek a domů sis odvezl hotové výrobky a opracované maso.
Ad Bedy: Michal Kole patří ke zdejšímu koloritu. Někomu jde na nervy,
ale v podstatě nikdy nikomu neublížil a byl vždy slušný, ačkoliv reakce
na jeho osobu takové dost často nebyly. Navíc Michal má na svou určitou
„podivnost“ papíry. Vyskytuje se tu však opravdu hodně podivných
dotazů, nad kterými zůstává rozum stát. Psát tu potom takové
připomínky, že když se mi dotaz nelíbí, tak na něj nemám reagovat, není
podle mne řešením. Měla jsem za to, že když Odpovědi jsou poradna, tak
žvásty a nesmysly, či jiné nekvalitní příspěvky jim rozhodně ke cti
neslouží. Sám jsi takové dotazy nejednou kritizoval, takže víš, o čem
mluvím. Chtěla jsem tím jenom říci, že kdyby tu byl jedinou raritou
Michal, bylo by to zlaté. Mnohem horší jsou ti, kteří „papír“ na svá
postižení nemají (nebo se k němu raději nepřiznají).
Doplňuji:
Jo, a není pravda, že v paneláku zabíjačka udělat nejde. V Kopřivnici
zrušili nájemníci prádelnu a právě k takovým účelům ji často
využívali. Vždy je to o domluvě s ostatními a o tom, že každý si po
sobě musí dát vše do pořádku. Pašík se dá píchnout nebo střelit už
v objektu chovatele a převést na místo zpracování.
Bytovky na vesnicích s tímto dokonce počítaly. Ono to zase taková hrůza
není. Stačí velký pevný stůl a pořádný kotel.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Dala by se uspořádat,ale jen tehdy pokud se pomine zabití čuníka.Čuník se dá koupit už zabitý,třebas jen půlka,pokud si k tomu dokoupíš vnitřnosti jako játra,ledviny,srdce,taky kroupy a cibuli a česnek a taky jsem zapoměla na krev,a všechno od tlačenky po jelita,se dá udělat doma.Jen si pak musíš někomu říct,aby ti vyudil klobásy a maso.A bylo by vhodné nechat to na zimu,ale vlastně ne.Protože čerstvě vybourané maso se při zabijačce nechává odležet,tak u prasete koupeného u řezníka by snad tahle varianta odpadla.
0 Nominace Nahlásit |
Teoreticky lze udělat vše, prakticky už ale ne. 😁
Doplňuji:
Člověk, který někdy viděl na vlastní oči zabíjačku, by se takto neptal
😁
Jak přivedeš prase do paneláku? Jak ho udržíš a zabiješ? Kde a jak ho
spaříš a vykucháš? Kde, v čem a jak budeš škvařit? Atd, atd.
Upravil/a: www
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit |
Možná by to šlo, ale uklízet byt po celé akci bych to nechtěl. Vše je od krve a hlavně od mastnoty. Ale vím, že v okolí našeho města se najdou na vesnicích šikovní a hlavně již na to zařízení řezníci, kteří nejenom zabíjačku komplet na přání udělají, ale jsou schopni vykrmené prase i sehnat. Při akci se jim samozřejmě pomáhá. Vyjde to sice trochu dráž ale výhodou je, že si necháte udělat výrobky podle své chuti a doma je čisto.
0 Nominace Nahlásit |
Za neustálé dotazování se na různé věci tu někteří dostali ban. Ty ho asi taky brzo dostaneš.
A v paneláku orpavdu zabíjačku dělat nejde.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4174 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jdi do toho. Uvidíš, že se ti tam nic moc nezmění ,)
Doplňuji:
Bedy: proto ses tady ještě na nic hlubšího nezeptal? Jinak můžeš
napsat:
„Za neustálé dotazování se na různé věci tu někteří dostali ban, na
odpovědi.cz.“
..co? ..docvaklo ti cos napsal?
Upravil/a: zjentek
0 Nominace Nahlásit |
Tak tohle si nedokážu představit.Prase je potřeba zabít (kde?).Když to
budeš dělat venku, buď tam bude fůra čumilů a nebo ochránců zvířat a
v neposlední řadě někdo zavolá hygienu.
To je jedna stránka.Druhá je kde a jak prase pověsit.Zase by měli obyvatelé
paneláku hovory, že se to nesluší aby to viděly děti.
Další stránka.Vaření masa.Venku?Zase panelákový lidi by měli hovory.
Doma?Není tam velká nádoba a plotýnka či sporák na vaření tak velkého
množství masa.Dále je potřeba hodně vody na časté mytí nádobí (a zase
kde ho mýt..v kuchyňském dřezu?)A v neposlední řadě z vaření
masa, škvaření sádla atd je velký smrad (či vůně, jak pro koho) a
panelák by byl zasmraděný což by se hodně lidem nelíbilo, nehledě na to,
že je potřeba každou chvíli mýt nějaké nádobí a stále chodit ven
s něčím.
Takže shrnuto.Nedokážu si představit dělat zabíjačku
v paneláku.Nejméně 80% lidí by s tebou vyběhlo.
0 Nominace Nahlásit |
pro ocko
Také u nás ve vesnici mělo družstvo udělanou tkz. zabijárnu kterou jsi si
mohl za 50 Kčs na jeden den pronajmout a zabíjačku dělat tam. Výhoda byla,
že doma nebyl žádný bordel.V těch 50ti Kčs byla zahrnuta elektřina,
topení (dřevo družstvo navezlo), voda.Byly tam všechny stroje na
zpracování masa (mlýnky a pod.)zrovna tak veškeré velké nádobí.
Tam bylo radost zabíjet.Zrovna tak tam bylo posezení pro deset osob.Joo
komunisti se uměli o lidi postarat, aby se měli lépe.Dneska místnost na
zabíjení nikde neseženete.
A kupované to není ono.Žádné řeznictví vám neochutí zabijačkový
prejt nebo tlačenku tak, jako když to je dělané doma.
Když mi umřel táta a onemocněl bratr, tak jsme takhle zabíjeli na
víceúčelovce. Patřila tehdy pod Plemenářskou stanici a my jsme tam měli
v jednom z objektů podnikatelskou činnost.
S těmi zabíjačkami u našich to ale bylo běžné a vím, že příbuzný
v Chlebovicích choval vepře a soukromý kupec si v jeho objektu mohl také
udělat zabíjačku. Tu kopřivnicou bytovku mám skutečně ověřenou. Byl to
družstevní majetek a družstevníci prostě takto využívaly dřívější
prádelnu.
Je v tom velký kus nostalgie vzpomínat na časy, kdy bylo normální
uspořádat domácí zabíjačku, pozvat příbuzné a pořádně si toho
všecho užít, viď? Já měla tyhle časy moc ráda. U některých věcí mne
mrzí, že se nenápadně vytrácejí z našich životů.
Ano, také na to rád vzpomínám.Sám jsem sice žádné prase nechoval, ale
buď jsem chodil k příbuzným pomáhat a nebo k některým sousedům.Ale
vždycky jsem musel dělat.Nejlepší je taková zabíjačka, kde člověk
přijde a jen sedí a jí.Když se musí dělat, tak to je v jednom kole,
stále je nějaká práce a večer pak bolí nohy.
A nejlepší bylo když pak na konec zabíjačky přišel harmonikář a až do
pozdních nočních hodin se pilo, zpívalo a někdy i tancovalo.
Jooo, tohle už se nevrátí.EU na nás tlačí, aby se takovéto zabíjačky
zakázali, že to není hygienické.Ale moje matka vyrostla jen na domácích
zabíjačkách.Vypravovala, že tenkrát ani nevěděla co je máslo, všechno
se doma dělalo na sádle.Prase zabíjeli když mělo okolo tří metráků.Tři
kbelíky sádla z něho mívali.A žije dodnes a to jí je 80 let.
U nás se chovala vždy alespoň 2 prasata (a to i v době nesmrtelných
kontingentů). Navíc byl táta řezník, tak u nás byly zabíjačky skoro
pořád. Byli jsme přejezení jitrnicemi i vším postatním. Když jsem
vytrůstali, tak taťka každého z nás něco ze zabíjačky učil dělat.
Byli jsme tři sourozenci a každý měl svoje úkoly. Byli jsme dobře sehraní
a musím přiznat, že nás to bavilo. Legrace byla s tetou, která pokaždé
stála jak hladový pes u prasete a čekala na „svůj první řízek“.
Jakmile jí táta uřízl tu její jednu porci, tak s ní utíkala do kuchyně
a honem si řízeček smažila.
Nejprotivnější bylo všechno vydrnout, protože mastnota byla hodně
urputná. Bylo krásné, když jsme si večer sedli ke stolu a ochutnávali, jak
se nám co povedlo. Potom jsme vypakovali tetu a povídali si a seděli dlouho
do večera.
U nás se nehrálo a netancovalo. Kouzlo mělo už jenom to posezení mezi
sebou. Když ještě žila babička, tak vzpomínala na staré časy a
srovnávala jak to vypadá dne. Teď můžu zase pro změnu srovnávat já, jak
to bylo tehdy.
Bedy na co se maj teda lidi ptát?? Musí mít k tomu okolkovanou žádost? Jak vidíš, zabijačka v paneláku klidně může být, tohle není vůbec špatná otázka, jestli ano, tak proč? Vysvětli to.
:D ikdyz vetsinou se sambou nesouhlasim dnes ji davam za pravdu :D
ma u me pomyslnej Bod…
Vime ze uz o BANech vis bedy sve …:D a branik ti tady chybel ..ale uz je z5
s nickem warrior …nebo variot ..:D ..ted si nejsem upne jist ..
Tak tohle u mně není žádná zabíjačka když si maso koupím
v řeznictví a doma udělám.Zabíjačka je u mně od zabití prasete až po
jitrnice, jinak to je jen vaření doma s masem od řezníka.
Na to by musel být otázka, „jak udělat z masa od řezníka pochoutky
domácí zabíjačky.“
lahny, někteří producenti vepřového rozvážejí maso po republice.
Můžeš si objednat půlku s vnitřnostmi jenom na uskladnění
(strerilování a zamrazení) nebo včetně střev, krve atd. i na domácí
jitrnice, jelítka, tlačenku atd. Vůbec nemusíš pro maso do řeznictví. Je
fakt, že ale přijdeš při takovém rozvozu o zážitek, kdy šikovný
řezník „majzne“ prasátko do hlavy pantokem nebo ho střelí.
Pak samozřejmě přijdeš o tu švandu, kdy postřelené prase kvíčící
uhání po dvoře, za ním na provaze „vlaje“ řezník a dále se žene houf
překvapených chlapů, kteří nečekali, že ze zabíjačky budou dostihy.