Dobrý den. V mém případě můj otec měl z prvního manželství dceru a syna… má maminka měla z prvního manželství jednoho syna. Když se mí rodiče poznali, narodila jsem se jim já. Chci vědět ,jestli jsou mí sourozenci ze strany otce vlastní a ze strany me maminky můj bratr vlastní.Vim, že děti otce a syn mojí matky jsou sobě nevlastní, ale me bylo řečeno, že děti otce z prvního manželství jsou mě osobnosti mí nevlastní sourozenci. ale syn mé matky z prvního manželství je mi vlastním bratrem. Může mi někdo prosím podat vysvětlení, kdo je vlastně můj vlastní a kdo nevlastní sourozenec?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? marci1, aliendrone před 1832 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dle Wikipedie jsou všichni tví sourozenci vlastní, polorodí. Máte jednoho společného biologického rodiče.
„Rozlišují se
sourozenci vlastní, kteří mají společného alespoň jednoho biologického
rodiče, ti se dále dělí na:
plnorodé, kteří mají společné oba biologické rodiče; a
polorodé, kteří mají společného jen jednoho biologického rodiče;
sourozenci nevlastní — ti nemají společného ani jednoho biologického
rodiče, ale matka jednoho dítěte si vzala otce druhého dítěte.
Pozn.: Jako nevlastní jsou často nesprávně označováni i polorodí
sourozenci.“!!!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sourozenec
0 Nominace Nahlásit |
Osobně se domnívám, že VLASTNÍ sourozenci mají společného otce i matku. (geneticky) Pokud sourozenci mají společného pouze jednoho rodiče, jsou nevlastní.
Dodatek – THX za návrat této skryté odpovědi! :)
Upravil/a: aliendrone
0 Nominace Nahlásit |
Jsou to tvý sourozenci vlastní, polorodí.
Vlastní – máte společného alespoň jednoho rodiče
polorodí – právě jen jednoho rodiče.
dále:
vlastní, plnorodý – sourozenci z jednoho vztahu
nevlastní – nejsou vůbec biologicky spřízněni (alespoň ne přes
rodiče), pouze „administrativně“ sňatkem rodičů
0 Nominace Nahlásit |
Jsou to vše nevlastní sourozenci. Na chod rodiny to ale nemá vliv, pokud se všichni chovají běžně. Vlastní jsou pouze ti, kteří mají stejnou matku i otce.
Upravil/a: Odpovědi.cz
0 Nominace Nahlásit |
Všichni tví sourozenci jsou nevlastní, protože nemáš sourozence, který
by měl oba rodiče stejné jako ty…pokud budou mít spolu další dítě,
jedině to bude tvůj vlastní sourozenec…
nechápu logiku, proč by to ze strany matky měl být vlastní sourozenec a ze
strany otce ne…
Upravil/a: Odpovědi.cz
0 Nominace Nahlásit |
Osobně se přiznám, že mě brutálně vytáčí, když někdo o mých synech řekne, že jsou nevlastní bratři a to jen kvůli tomu, že mají různé matky. O to víc, že vyrůstají od mala spolu.
Věc je přeci úplně jasná, sourozenci, kteří mají otce i matku stejné jsou vlastní, pokud se rodiče rozvedou a každý má pak v novém vztahu děti, jsou k těm původním sourozenci nevlastní, protože pravý rodič je jen jeden. Stejně tak, když do svazku manželského si každý z partnerů přivede své dítě a pak mají spolu dítě další, jsou k tomuto dítěti vzájemně nevlastní.
Mno není… podle wiki jsou vlastní sourozenci pokud mají alespoň jednoho rodiče shodného. Pokud se dají dohromady rodiče, kteří mají děti z minulosti, pak jsou děti sourozenci nevlastní
Nicméně vím že kdysi jsem považoval ty co mají jen jednoho rodiče
shodného také za nevlastní. Netuším jestli někde existuje nějaká ofic.
definice, či se budeme muset smířit s tím, že se zkrátka význam v ČJ
časem posouvá a v současnosti není zcela jednoznačný.
Google na můj dotaz v prvních 5 článcích tvrdí to samé co wiki
(vlastní – alespoň jeden rodič společný), dál jsou diskuse, kde se
názory střídají.
Do Wikipedie může psát každý, co jej napadne. To není směrodatné. Vždy beru wiki jen orientačně. Směrodatné může být oficiální vyjádření úřadů, které však hledat nebudu, protože to nepotřebuji, to si musí vyhledat ten, koho to zajímá.
elkon má pravdu, do wiki píše kdo chce, co chce…já už jsem tam někomu
také opravovala nestrovnalosti (není to můj koníček, to dělat, jen jsem to
náhodou oběvila)..asi nezná…
a mělo by to být takto:
plnorodí – společní rodiče
polorodí – jeden rodič společný
nevlastní – každý rodič jiný
slovo „vlastní“ se jako definice nikde nepoužívá a plnorodí a polorodí
jsou na stejné úrovni co se týká práva – např. při dědickém
řízení…
rozporuju jen „Věc je úplně jasná“. Nikde netvrdím a netvrdil jsem, že informace na wiki jsou ty jediné správné a přesné. Nicméně na prvních 5 článcích, které mi na dotaz vrátil google je stejná informace jako na wiki. Na dalších pozicích už jsou diskuse kde se názory střídají (nicméně v diskusích které jsem viděl převažuje názor, že vlastní sourozenci musí mít oba rodiče shodné)
Tady někdo „odfiltroval“ ty odpovědi, které nejsou v souladu
s wiki??
V tomto případě mi to připadá trochu odvážné, protože zrovna tady asi
není nikde jasná závazná specifikace a i na wiki je upozornění, že
někteří lidé mohou chápat to sourozenectví jinak…
Nikoliv „v souladu s wiki, nybrž chybné odpovědi.
Vlastní sourozenci jsou sourozenci, kteří mají
společného alespoň jednoho rodiče.
… odjakživa platilo, a to ještě nebyla wiki, že vlastní sourozenci
mají stejné OBA rodiče … jako zdroj můžu uvést třeba pohádky …
… a nevím, že by se tu někdy mazaly chybné odpovědi …
Mc Merkurion: K tomu „odjakživa“ – nenašel jsem zmínku k
„vlastní/nevlastní“, ale v Ottově slovníku naučném jsem alespoň
našel:
„…Příbuzenství pobočné jest plnokrevné čili plnorodé nebo
polokrevné čili polorodé podle toho, zda příbuzní pocházejí od téhož
páru lidí či mají pouze jediného předka společného…“
Ottův slovník naučný, heslo Pokrevenství, r. 1903
… tak plnokrevník polokrevní, či polorodé beru a souhlasim … nojo, ale polovlastní, či polonevlastní neznáme … faktem je, že jen ti co maj oba rodiče cizí, tj nevlastní, spolu můžou tento, a tenhle výklad by byl pochopitelný …
Ale jo, mazali.. Ale snad jen v případě, kdy byli „nebezpečně“ chybné. (něco jako: „jo, 2mm led stačí, klidně jdi bruslit“ – ilustrační příklad 😉
Ale co se toho „odjakživa“ týče, dej příklad nějaké té pohádky. Ty které si vybavuju, tak tam kde šlo o nevlastní sourozence tam byli oba z původních vztahů a sourozenci se stali až sňatkem rodičů. třeba popelka – i když tam si nevybavuju že by řešili, že jsou nevlastní sestry, řeší se jen že to jsou či byli nevlastní dcery.
… teď si nevzpomenu, ale dicynky to aspoň tak bylo bráno, že je nevlastní, dnes se vše mění, definice pohlaví, sourozenci,už sem z toho trošku zblblej, ale jestli mám otčíma či macechu, nemůže bejt ten sourozenec vlastní, ale v zájmu demokracie, nechť je zde ponechána jen správná odpověď … ale mám politické i morální právo tvrdit, že je špatná !!! …
Opravdu to byli chybné odpovědi, nebo jen jiný názor? Protože závaznou definici jsem nikde nenašel. A to jsem se snažil. Zákonu je to vcelku jedno, pro něj jsou to sourozenci a basta, a čeština je živá, takže se význam může časem posouvat.
Drap | 1712 | |
marci1 | 1092 | |
annas | 763 | |
quentos | 744 | |
ivzez | 715 | |
zjentek | 712 | |
iceT | 687 | |
led | 618 | |
Kepler | 540 | |
hanulka11 | 535 |
Těhotenství |
Děti a rodičovství |