Dobrý večer, nikde jsem to nenašel tak se zkusím zeptat tady. Na konci srpna jsme se přestěhovali do podnájmu a teď jsme v chladných večerech zjistili, že jedno okno lehce netěsní a profukuje, řekněme, že nám to nevadí, ale může po nás majitel třeba za rok chtít, abychom se postarali při předávání bytu zpět o to, abychom na své náklady toto opravili? Zatím jsme mu to nesdělili. Děkuji
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Pepa25 před 1444 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zdá se mi málo pravděpodobné, že by to mohl po vás chtít, pokud ta netěsnost nevznikla jednoznačně vaším přičiněním. Majitel by si měl svůj majetek udržovat sám na svoje náklady a po vás by měl kromě pravidelného nájemného chtít jen náhradu škody způsobené vámi. Máte písemnou nájemní smlouvu? Píše se tam něco o tom, co všechno máte majiteli bytu platit?
Pokud vám byt pronajal majitel bytu, jedná se o nájem. Podnájem by to byl, kdyby majitel pronajal byt nějakému jinému nájemci a tento nájemce by byt nebo jeho část dále pronajímal vám.
0 Nominace Nahlásit |
Je to na majiteli, aby okno opravil. Představte si třeba ten šílený
účet za elektřinu, kdybyste měli elektrické topení. Hlavně mu to
nejdřív řeknete a požádejte o nápravu. Jinak by to opravdu po vás
chtěl třeba při vašem předávání bytu. Nejlépe mít i písemný doklad,
ze jste mu to nahlásili, a budete krytí pro případ, ze to obrátí proti
vám.Stačí vytisknuté e-maily.
Upravil/a: Ametyst
0 Nominace Nahlásit |
Jo, prdy vrdy… není pravda, že vše jde za majitelem, ač si mnozí myslí, že by to tak bylo správné. Drobné opravy platí nájemce!
§ 4
Drobné opravy podle věcného vymezení
Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-308
0 Nominace Nahlásit |
Je to věc majitele. Já bych to oznámil jako skrytou závadu a opravil samolepicí těsnící (molitanovou) páskou, pokud by to šlo.
0
před 1444 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Záleží, jak máte sepsanou nájemní smlouvu. tam se podívej, ale většinou jdou všechny opravy bytu za bytným. Ale jak říkám, radši se podívejte do smlouvy. My bydlíme v domě, a tady za nás nikdo nové těsnění kolem oken a dveří neudělá, takže jsem to musel zaplatit a udělat sám. Nebylo to nic hrozného, takže to zvládnete i vy.