Plavání od plavat = vlastní silou se udržovat a pohybovat nad vodou nebo
ve vodě.
Další význam je expresívní – týká se učení = neumět (při
zkoušce), být nejistý, být v úzkých.
Dobrý plavec se zpravidla neutopí, doplave tam, kam si přeje..
Kdo plave špatně, nedostane se daleko, dokonce se může utopit, nedosáhne
svého cíle. Protože špatný plavec má tedy větší problémy, často
zápasí se životem – jeho neúspěch – přeneslo se toto jeho
„plavání“ do oblasti školy.
Ve škole – plavání je tedy spojeno s výsledkem. Žák ve škole plave, vykonává určitou činnost = je zkoušený. Ale plavání je neuspěšné, takže se "utopíl – neuspěl – nedoplaval k cíli, ale pokoušel se plavat.
V oblasti učení je plavání bráno s nadsázkou, přenesení významu.
Kdo nikdy do vody nejde, plavat se nenaučí = Kdo plave v učení, ten nikdy učebnici neviděl, nebo se o ni nezajímal, nebo ji málokdy držel v rukou, nedával ve škole pozor.
0 Nominace Nahlásit |
Pretože v učení pláve ako ryba na suchu.
Pohľad na takého „plávajúceho“ žiaka naozaj svojim pohľadom pripomína
otváranie úst bez jediného slova, lapanie našepkávaných slov, očami,
ušami, možno i celým telom chytanie sa akejkoľvek pomôcky, to je akoby
metanie plutvam a chvostom, snaha dostať sa aspoň do záchranných plytčín
znalostí, pardon do plytkej vody a preplávať úskaliami do
pokojných vôd.
0 Nominace Nahlásit |
A kdy uděláš radost ty mně ?! 🙂
Doplňuji:
Ad badisko, to se dávají palce za chatovací otázky, nebo jak to ty
vidíš ?!
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
led- ty symptomy žáků mají určitě podobu s rybou na suchu. Ale proč se to tedy neříká vcelku, aby tam byla snaha po tom aby to mělo smysl. A to vůbec neřeším, že ryba na suchu asi těžko plave ;) Vlastně když někdo plave, tak se ve vodě pohybuje přirozeně a to přirovnání je divné. Ale divné jako spousta jiných divných věcí např. budování demokracie=loupežná válka, reforma= zbídačení obyvatelstva, manager=darmožrout, politik=gauner bez žaludku, párek=výrobek z mouky a škrobu s masovou příchutí a mnoho dalších. Se ale potom nelze divit, že když je plavání samo o sobě v pořádku, tak když jsou špatné výsledky ve škole považovány za plavání, tak jsou tyto špatné výsledky také považovány za „v pořádku“ ;)
barabakan- jestlis to teda psal mě (protože u těchhle odpovědí fakt nevím) tak když bude příležitost tak určitě. A co ty mě?
arygnoc- ty vůbec neodpovídáš na otázku a voni ti to palcujou- to je fakt blázinec ;) a nebude ti tu samotnýmu smutno, až tu už všichi nebudem?
tady o ten palec nejde …tahle otazka se stejne neudrzi …:D tak proc bych ho nedal jako souhlas jeho odpoved se mi libi a je pravdiva …
tahle otázka není vůbec špatná a jen proto, že jsem ji někomu věnoval tak nemusíš šílet. Znáš vůbec odpověď?
badisko-jak ti mám za takovouhle odpověď dát palec? Mě opravdu zajímá odpověď na tu otázku a vy si tu chatujete místo abyste mi někdo odpověděl
Drap | 8209 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2713 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |