Mravenec

EDIT: Víte, proč je tento obraz ztělesnění „dobra i zla“? A jak je možné toto ztělesnění jednoznačně vidět?

Vkládám znovu, poprvé se obrázek nevložil…
Odpověď zde, stačí přejet trochu dolů na stránce: https://whatcul­ture.com/offbe­at/10-hidden-details-you-never-noticed-in-famous-paintings?page=5

Osobu oprávněnou (zlatý, stříbrný uživatel) prosím o skrytí předchozí zkažené otázky s textem: omyl – nevložila se fotografie

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 756 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Filip84

Odpoveď byla označena jako užitečná

No, tak já si ten obraz otevřel, skrze pravé tlačítko, na další kartě. Je to přelom 19. a 20. století, bych řekl, ne podle toho pajduláka vepředu, ale podle těch baráků na pozadí, jsou znázorněny dosti realisticky. Není to Csontváry Kosztka, lékárník, co začal malovat po čtyřicítce (byl ročník 1853)? To by odpovídalo, protože on maloval, třeba, tržnici, tam Israelity, musulmany a spol. v Bosně a Hercegovině pod společnou správou. atp.; v rámci postimpresionismu je hodně realistický, on Vincent van Gogh je taky postimpresionista, ale ta jeho díla jsou patlanina jeho psychických stavů, nic ve zlém. 🙂

Protože se v tom spojují dva Gesichty, jakoby vzájemně překryté, ovšem prvky z obou jsou zachovány: Ten dominantní je „ještěr“, prostě západní představa démona, nebo někoho takového podobného, ten druhý je dědek, zádumčivý, kontemplativní. Je to vidět docela dobře, hlavně ještě, když do toho vrazil ještě tu ještěří kůži! 🙂 Vesmírní lidé tě milují, ještěři tě chtějí očipovat! 🙂

No, tak se jdu podívat na výsledek: jo tak, zrcadlo. Vidíš, je to Csontváry, on má hodně osobitý styl. 🙂

Akorát v tom nevidím ztělesnění dobra a zla, jen lidské předsudky. Právě za takovým kontemplativním, rádoby hodným, dědkem se často skrývá hodně velké zlo. Největší zlo ukrývá se pod maskou cnosti.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mravenec Nahlásit

Další odpovědi
zjentek

Takže se ptáš, co ve výjevu představuje dobro a co zlo?

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Mravenec

Jedná se o zvláštní obraz, který má dva úhly pohledu. Dobro a zlo.

aevul

A na co se teda ptáš? Odpovědi na to, co je v nadpisu otázky, máš v samotném texty, na který odkazuješ. Jak i sám uvádíš.

Mravenec

Je to hádanka, jestli na to přijdete. Řešení je v odkazu.

Filip84

Mravenec: Podle mého skromného názoru je otázka položena naprosto srozumitelně a jasně. Jestli má někdo, zase, problémy se svým okolím, nechť ať začne u sebe! 🙂 Debillarium, tvl.

aevul

Filip84: a k čemu je otázka, když odpověď na ní dá tazatel rovnou v textu?

Mravenec

Díky, skvělá odpověď. Zamykám, vyhrál jsi.

Filip84

To dávej častěji, takové malby, nebo tak něco. To tu chybí! 🙂

Mravenec

Toto na mě vykouklo na Facebooku, ve skupině Záhady a tajemství. Nadpis byl podobný – obraz dobra a zla. Taky jsem se nad tím pozastavil a pátral o skrytém významu obrazu, že při zrcadlení vytvoří rozdílnou postavu starce.

Chybí to tu, ale nevím, zda to komunita zde ocení, když se zde jedná hlavně o tom, jak bylo na záchodě, kde koupit cestovní pas, nebo proč mi máma nechce koupit psa. 😁

Filip84

Ale jo, nejsou tu jenom dotazy, co dělat, když mi matka nechce koupit psa.

Jsou tu i „lepší“, jako: bolí mne prst, stresuje mne to, nevíte, co to může být? Když bude pršet a zmoknu, budu mokrá? Když vysadím „prášky na hlavu“, zavřou mne do zabezpečovací detence?, atp.

Ano, ale, třeba zrovna, Šašek, Disraeli, led, i další, by podobné otázky – s obrázkem – ocenili. Jednou ten, podruhé jiný, potřetí nikdo: není na světě člověk ten, kdo zavděčil by se všem. 🙂

Nový příspěvek