Bylo mi to dneska řečeno, v souvislosti s mým špatným odhadem na vzdallenost. Mám teda s Kašparovou krávou tohle společné? 🙂 Jak to přirovnání vzniklo?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Andělé, hanny 2, tom004, anonym před 4762 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Přirovnání „mít oči jako z Kašparovy krávy“ znamená odhadovat a
vidět něco špatně (zvláště: křivě, nerovně, nesprávně rozmístěné
nebo vzdálené); nevidět, nevnímat něco vůbec správně a přesně bez
uvědomění si chyby a nebýt schopen to jasně zrakově izolovat, vystihnout;
být velmi mizerný střelec.
Přirovnání mající podobný význam jsou např. být na obě oči slepý,
být na jedno oko slepý a na druhé nevidět. V jiných jazycích se
používají obměny:
angličtina – be as blind as a bat, němčina – einen Hühnerplinz haben,
(scheel sein), francouzština – ne pas voir le nez au milieu du visage.
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/rceni-ten-ma-oko-z-kasparovy-kravy
0 Nominace Nahlásit |
Jak vzniklo nevím,ale toto vysvětlení se mi líbí. 🙂
http://www.blansko.cz/clanky/08/04/kaspar-krasa-v-americe.php
0 Nominace Nahlásit |
Se mnou chodil na střední Lukáš Kašpar a ten měl u dědečka na vesnici menší „zelené“ políčko. Vždycky přes léto zahradničil a na podzim nám nosil abychom otestovali úrodičku. Jeden můj kolega to ale jednoho dne o velké přestávce trochu přepískl a když ho pak vytáhla fyzikářka na převody jednotek, házel čísla o několik řádů mimo.
Pamatuji si, jak tenkrát paní učitelka použila stejného přirovnání: „Ty máš dneska oko z Kašparovy krávy“ , řekla. Všichni jsme po sobě tak nápadně pokukovali. Jen kdyby profesorka věděla, jak blízko byla tenkrát pravdě, že se minula jen o písmeno. Že ten špatný odhad v číslech nebyl důsledkem Kašparovy krávy, nýbrž Kašparovy trávy. :)
0 Nominace Nahlásit |
Prý přirovnání pochází z dob prvních letů na českém území Jana Kašpara. Letiště v Čechách žádné nebylo, tak v Chuchli přistával na louce, kde se bohužel zrovna pásly krávy. Přistál tak nešikovně, že jedna při tom přišla o oko.
Je to vtip, nebo to může být pravda?
Drap | 8208 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2713 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |