Avatar uživatele
Miroslavst

Historie koblížku, kdo jej vynalezl a jaké druhy koblih jsou známé?

Jo k tomu kafíčku jsem měl koblížek a tak mě zajímá, jak takový koblížek vznikl?
Jaká je jeho historie? Kdo jej vynalezl?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, BEAES, aramah, flodur před 5050 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Kobliha, nebo kobliha, je smažený kus těsta nebo těsta. Dva nejobvyklejší typy jsou torus-tvarovaný kobliha prstenu, a naplněná kobliha, srovnal kouli napíchnutou s džemem/želé, krém, pudink nebo další sladkou náplň. Malý kus těsta, původně vyrobený ze středu prstenu kobliha může být vařena jak díra koblihy. Koblihy jsou obvykle smaženy, ale ve vzácných případech těsto je vmáčkl se do míče a spočinul mezi hranami elektrického ohřívače.
Koblihy mohou být tvořeny jeden tím, že se připojí ke koncům dlouhého, tenkého kusu těsta do prstenu nebo tím, že používá ořezávač koblihy, který současně omezuje venku a tvar vnitřku, odcházející kobliha formovala kus těsta a díry koblihy od těsta odstraněného ze středu. Tento menší kus těsta může být vařený nebo readded ke skupině dělat více koblih.

Koblihy mohou být dělány používat kvasnici-založené těsto (zvednuté koblihy) nebo specialita píší koláčového těsta. Kvasnice-zvednuté koblihy obsahují asi 25 % olej váhou, zatímco koláč koblihový olejový obsah je asi 20 %, ale koblihy koláče mají zvláštní tuk zahrnovaný v těstě, předtím, než se smaží. Koblihy koláče jsou smažené pro asi 90 sekund, otáčet se jednou, u mezi 190 a 198 mír Celsius. Kvasnice-zvednuté koblihy pohltí více oleje, protože oni berou déle smažit se, asi 150 sekund, u 182 k 190 mírám Celsius. Koblihy koláče typicky vážit mezi 24 g a 28 g, zatímco kvasnice-zvýšil průměr koblih 38g ale být obecně větší (když dokončený).
Po bytí se smažilo, koblihy prstenu jsou často završené polevou glazury nebo prachem takový jako skořice nebo cukr. Ringless koblihy takový jako lívance a želé koblihy mohou být zaskleny a/nebo vstřikoval s džemem nebo pudinkem.
Tam je mnoho jiných specializovaných koblihových tvarů takové jako drápy medvěda, starý-fashioneds, zatarasí (obdelníkový tvar) a kroucení (kde těsto je zkrouceno kolem sebe před vařením). Díry koblihy jsou malé koule, které jsou rozlišeny těsta vzatého od centra koblih prstenu nebo předstíral, že se dívá jak jestliže oni jsou. Oni jsou také známí obchodními názvy, takový jak Munchkin (od Dunkina ' koblihy ve Spojených státech), nebo Timbits (od Tima Hortons v Kanadě). V určitých oblastech Spojeného království, Krispy Kremes stane se známý pro jejich specializované koblihy a se otevřeli “prorazit” obchody koblihy po celé zemi.

Zdroj: http://kobliha­.navajo.cz/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ještě znám jeden koblih.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ko­bliha

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

Koblihy a masopust, včera i dnes
Nejstarší zmínka o v Čechách slaveném masopustu pochází již ze 13. století. Koblihy (vdolky, kraple či šišky) se začínaly smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Hospodyňky si na nich dávaly záležet a plnily je rozličnými náplněmi, např. marmeládou, mákem a povidly. Koblihy se staly dárkem pro fašankovníky, babkovníky, masopustníky i maškarádníky, kteří obcházeli vesnice a zpívali veselé písně.

Dnes již tato tradice pomalu upadá, ale koblihy zůstávají. Přidávají se i rozličné náplně, kterými se plní. Třeba náplň čokoládová, nugátová či borůvková. Koblihy se plní i šlehačkou nebo krémem s vaječným likérem. Koblihy se často dělají i prázdné, zato se bohatě zdobí rozličnými ovocnými omáčkami či polevami a sypou moučkovým cukrem.

Kobliha ve světě
V Polsku jsou koblihy spojeny s némě oficiálním svátkem – Tlustý čtvrtek.

V Rakousku jsou koblihy, „krapfen“, spojované s pekařkou Cäcilii Krapfen, po které dostaly jméno, a letopočtem 1690. Cäcilii Krapfen poprvé osmažila koblihy o masopustu a naplnila je zavařeninou. Ve Vídni se koblihy těší velké oblibě, a to hlavně koblihy plněné meruňkovou marmeládou nebo nugátovou či vanilkovou náplní.

Ve Francii se také o masopustu stále koblihy připravují. Francouzi mají mimo jiné oblíbená dvě masopustní jídla, „merveilles"a "francouzské koblihy“.

Zdroj: http://clanky­.vareni.cz/ko­blihy-tradicni-masopustni-pecivo/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek