Avatar uživatele
dust8

Hoří dobře vlašské skořápky?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, zjentek před 1391 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Když jsem topili dřevem a uhlím, do rozpáleného ohně jsme hodili vysušené skořápky. Shořely bez problémů. Ale to bylyx jen ě či 3 hrsti.

MOje sousedka topí skořápkami v krbu, dokonce i celými ořechy i s jádry, rok starými.

.
Podívala jsem se na net, názory se různí, zřejmě jde o to, , zda se použijí v kamnech či v krbu.

"Kdykoli si pochutnáte na oblíbených vlašských oříšcích, nevyhazujte jejich skořápky do koše. Lze je totiž použít jako palivo, jsou vysoce výhřevné a vydrží hořet relativně dlouhou dobu.!

https://www.he­ky.cz/2015/01/­nevyhazujte-skorapky-vlasskych-orechu-zatopte-s-nimi/

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Ani omylel. Hoří špatně, hodně dýmu a z něho hodně smradu. Copak, přiložil sis po svačince do krbovek? Smůla! (;

@Ann, vysoce výhřevné bezpochyby budou. Vždyť už na jejich zapálení je nutný vysoký žár! Hmota skořápky je příliš pevná a tvrdá. Při běžném žáru v ohništi špatně hoří, spíše jen tak doutnají. To by také vysvětlovalo, proč „hoří“ tak dlouho. Žhnou, ale oheň to není. Pokud je jich opravdu mnoho, bez silného okolního ohně založeného jinou surovinou, vydatnou na hoření, nemají skořápky skoro žádnou šanci samostatně důkladně, dokonale prohořet. Přidány ve větším množství třeba do kamen určených pro spalování dřeva a jeho produktů mohou oheň v nich velice snadno uhasit. To ovšem neplatí pro kamna s pěkně žhavým uhlím, ketré skožápky nažhaví a tímto procesem spalování donutí prohořet beze zbytku. Zkušenost. (;

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Midoc

Skořápky ze všech ořechů hoří dobrě, musí se hodit do rozpálených kamen, kotle.

Upravil/a: Midoc

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Hoří výtečně. Jen to nesmíš přehnat, aby ti nechytili saze v komíně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1168 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Dust>>> taky možná nebude od věci položit se na problematiku odrůdy ořešáku a zaměřit se, jaké konkrétní skořápky pálíme, bo mezi nimi to bude taky hodně o nebi a dudách! (;

před 1391 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

zjentek,

zapomněla jsem dopsat slovo suché. Když jsem loupala ořechy na pečení, tak skořápky skončily v kotli. Ale šlo jen o vlašské ořechy, nebylo jich najednou zase tak velké množství.

Lískových ořechů jsem měla hrst, takže to nestálo za řeč.

před 1391 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek