Jak bylo řečeno:
Já štípám nejčastěji suchý smrk, ten prosycháním praská od kraje ke
středu…
takže mířím mimo suky na střed polena / polínka a to tak, abych využil
právě těch prasklin, které tam už jsou. Dobrá technika a odhad se
získává nejlépe praxí a ušetří vám to hodně energie a času.
Věnujte také pozornost výšce špalku, na kterém štípáte dřevo. Na příliš nízkém budete zbytečně namáhat záda – seká se v předklonu – což po pár hodinách jistě pocítíte, u vysokého nevyužijete kinetickou energii sekery zcela a bude se Vám možná poleno hůře trefoval.
0 Nominace Nahlásit |
Nevím zda je na to nějaké pravidlo, hodně záleží na druhu dřeva,které se bude štípat
0 Nominace Nahlásit |
Hodně záleží zda je dřevo čisté nebo sukovité. Kulaté i špalky z trámů vždy začínám od středu, pak do kříže, na šestiny příp. osminy. Pokud se daří a je kvalitní sekera, pak dřevo neodletuje, nýbrž rozporcovaný špalek drží pohromadě a nakonec se kusy pohodlně rozdělí ručičkama.
0 Nominace Nahlásit |
Jak říkal Barbakan,na okraj polena,využít prasklin,když se sekera zasekne,otočím a tupým koncem sekery znovu o špalek.Špalek se dá sepnout řetízkem s gumičkou a špalek se pak nerozletí a drží pohromadě.
0
před 4811 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
nejlepší na to je hydraulcká štípačka za traktor,tý je jedno jestli dáš suk nebo dřevo se hřebikama.Štípací síla je 80 tun,minule jsem štípal s tím i beton.
Ale k té sekeře. záleží na více věcech ale to základní tu je už psáno.Jinak pokud to nejde tak klíny a 8kg palici.
0
před 4809 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek