Zdravím,
potřeboval bych poradit jak správně uplatňovat slevu. Jde mi o vytvoření
mezisoučtu ze kterého se poté sleva počítá. Přikládám návrh, jak si
představuji, že by to mohlo být a prosím o komentáře co a kde je špatně
(červéne barvy si nevšímejte, teď to dělám pro programátora).
Mockrát díky!
http://img249.imageshack.us/img249/9792/ukazka.jpg
Doplňuji:
EDIT: jelikož tyto „skvostné“ stránky neumožňují přímou odpověd,
odpověděl jsem v diskuzi:) Díky
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? blesk26, panenka, annas před 5245 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tak popořadě:
Doporučuji nahradit slovo „poštovné“ jiným vhodným synonymen např. „doprava“ či „manipulace“, u kterého nebude u DPH žádná pochybnost.
Buď se jedná o ceninu, tzn. má určitou nominální hodnotu např. 100 Kč, pak musí být jeho hodnota bez DPH a bude se jednat o slevu celkem.
Nebo se jedná o kupón kde je výslovně uvedeno, že se jedná o slevu z ceny zboží, ať už hodnotově např. 100 nebo procentuelně např. 10%, a pak se bude samozřejmě jednat o snížení ceny s DPH, jak máte na předloze.
Obě varianty je možné použít, ale raději je nekombinujte 🙂.
Pokud byste slevové kupóny čistě náhodou prodávali třeba za hodnotu nižší než nominální, bude se opět jednat o osvobozené plnění a je nutné postupovat jako v odstavci 1) u poštovného.
0 Nominace Nahlásit |
Nevím sice, jak to je se slevami a mezisoučtem, ale pokud se nepletu, tak
česká pošta neúčtuje na poštovném DPH.
Aspoň já to mám vždy bez a ani na podacím lístku není DPH
vyúčtováno.
0
před 5246 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejprve bych chtěl poděkovat za odpovědi.
Ad 1) U poštovného musím fakturovat DPH, protože ho přefakturovávám. Je pravda, že by to šlo nahradit lepším slovem, nicméně DPH platím vždy.
Ad 2) Určitě nebudeme uplatňovat nominální a procentuální slevy
současně. Jedná se mi spíše o to, zda je formálně zápis na
přiloženém náhledu správně… Další problém by nastal, pokud by bylo
něco fakturováno v např. v 10% a 20% sazbě. Domnívám se správně, že
bych pak měl správně udělat dva mezisoučty (pro 10 a 20% zvlášť) a
i slevy (procentuální) vyjádřit také zvlášť?
Díky ještě jednou
2)Pokud se bude jednat o kupón na slevu zboží, tedy bez nominální hodnoty, je váš návrh formálně správně.
3)Problém, který popisujete, tedy rozlišení sazeb DPH je řešen tzv.
tabulkou rekapitulace DPH. Před změnou zákona o DPH byla tato dokonce
zmíněna v zákoně. Teď nevím, jestli to tam ještě je a nechce se mi to
hledat, je neděle, ale tato tabulka se stále běžně používá.
Jedná se o souhrn DPH za všechna plnění
ZD DPH 20% DPH 20% celkem
ZD DPH 10% DPH 10% celkem
ZD DPH 0% k úhradě
Tuto tabulku potřebujete mimo jiné kvůli své účetní, aby nemusela sčítat řádky jednotlivých daní kdesi v textu. Mají ji na 99% všechny běžné faktury.
Tedy vyveďte jednotlivá ZP a DPH jako součet do této tabulky. To by pro vás neměl být problém, když to dokážu já v excelu 🙂.
Hovoříme zde o „běžném daňovém dokladu“, pak muůže být i zjednodušený daňový doklad u něhož stačí cena celkem a uvedení výše sazby DPH. Tento zjednodušený doklad lze použít u prodejů do 10000 Kč včetně DPH, pokud jsou provedeny v hotovosti a hned.
Zjednodušený doklad nepoužívejte, pokud se v něm jedná o 2 sazbách DPH, nebo musíte uvést oby základy a sazby, což mi přijde složité.
Děkuji, ve všech bodech to tak přesně na faktuře mám. Jen jsem poslal výřez. Mám dole klasickou rekapitulaci – Sazba | základ | DPH | včetně DPH a pak celkově bez daně, celkově s daní a celkem k úhradě).
Takže myslím, že můj dotaz je 100% vyřešen. Díky:)
Ano já mám dole ještě rekapitulaci DPH pro jednotlivé sazby (0,10 a 20%) – není to na obrázku.
jde mi hlavně o mezisoučet – zda musí být tak obsáhlý nebo ne…
Pokud budete mít 2 sazby DPH, mezisoučtům se vyhněte, bylo by to hrozně složité. Žádný předpis nevymezuje nutnost mezisoučtů. Když se ptáte tínto způsobem, pak mezisoučty a jednotlivé položky nemusí vůbec obsahovat nějaké základy. Stačí, pokud budete na jednotlivé řádky uvádět celkovou cenu a sazbu daně.