Ahoj.
Situace je taková, že oba rodiče jsou momentálně „v domácnosti“,
přičemž jeden je na rodičovské dovolené a druhý se chystá podnikat.
Vyjde výhodněji, pokud si podnikající rodič převede rodičák na sebe
(tedy bude ušetřen vysokých odvodů z podnikání) a nepodnikající rodič
si zdravotní a sociální pojištění doplatí? Děkuji za odpověď.
Doplnění: (Nenapadlo mě, že by mohli být oba rodiče na rodičovské dovolené. Přijde mi, že je v tom nějaký háček, jinak by to dělal každý podnikatel, co má manželku na rodičovské dovolené – že by šel také na RD a živnost měl výhodně jako vedlejší. Neznamená to, že jeden rodič přesto musí platit sociální a zdravotní pojištění?)
Zajímavá 0 před 1076 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejlíp vyjde, když budou oba dva souběžně na rodičovské dovolené. Pobírání rodičovského příspěvku je věc druhá, nicméně též to posouvá (jen jednoho rodiče) do kategorie státních pojištěnců.
0
před 1077 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky nad tím přemýšlíme. Já podnikám z domu a plánujeme do budoucna miminko. Takže to u nás samozřejmě už přišlo na přetřes. Já osobně moc nevím. V plánu byla i strategie, že si pronajmu kancelář a budu se věnovat podnikání. Vynáší mi to více než manželčino zaměstnání, takže proč si ubírat? Na tohle téma určitě najdete na https://progresguru.cz/ zajímavou audioknihu. O podnikání a vztahu soukromého života tam toho mají dost. :) Ve finále by to ale mělo být spíše racionální rozhodnutí s drobným přihlednutím k tomu, že matka na mateřské dovolené se o něj minimálně v době kojení postará přeci jenom o trochu lépe.