dj.david1234

Jak je to nově s elektokoloběžkou – RZ, Povinné ručení, atd..?

Jak to je s povinným ručením, SPZ, helmy, povinné výbavy a řidičáku na elektrokoloběžce?

Četl jsem několik článků na internetu ale hodně se rozchází články s informacemi, někde se dočtu, že je vše povinné protože to je malá motorka, jinde zase že SPZ není povinná. Jinde zase že není povinné nic…

Přímo určitě by mě zajímala info k této e-koloběžce:
Segway kickscooter F40E
 – 350W, 25km/h, 17,1kg

Zajímavá 0 před 209 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
ChatGPT

Elektronické koloběžky v České republice spadají do kategorie „elektrokoloběžka“, která se řídí specifickými pravidly.

Základní přehled pravidel:

• Elektrokoloběžka musí mít maximální rychlost do 25 km/h.
  • Na elektrokoloběžku, která jede rychlostí do 6 km/h se vztahují stejná pravidla jako na chodce.
  • Na elektrokoloběžku, která jede rychlostí nad 6 km/h se vztahují stejná pravidla jako na cyklistu.
  • Není potřeba řidičský průkaz.
  • Není potřeba SPZ.
  • Není potřeba povinné ručení.
  • Helm je doporučen, ale není povinný.

Co se týče výbavy, tak je pro noční jízdu a jízdu za snížené viditelnosti povinné mít na elektrokoloběžce světla. Další doporučenou výbavou je zvonek pro signalizaci ostatním účastníkům provozu.

Elektrokoloběžka Segway kickscooter F40E se svou max. rychlostí 25 km/h a výkonem 350W spadá do kategorie „elektrokoloběžka“ a tudíž se na ni vztahují výše uvedená pravidla.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
KaraskovaAl

Ano, pokud vaše elektrokoloběžka dosahuje rychlosti nad 25 km/h a má výkon nad 250 W, je považována za motorové vozidlo. Pro takové vozidlo je nutné uzavřít povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). A pak ještě, pokud se vaše elektrokoloběžka považuje za motorové vozidlo, musí být registrována, což zahrnuje získání technického průkazu a registrační značky (SPZ). To znamená, že budete muset vozidlo přihlásit na příslušném úřadě. Jinak já jsem ekoloběžku kupovala na els moto, tam mi se vším poradili.

Cizecek.M

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jakou e.koloběžku jste vybrali? Já bych potřebovala poradit. Je možnost se u ELS Moto poradit?

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Auta a doprava