Dobrý den, potřebovala bych poradit s vysvětlením vzniku neviditelných písem ze surovin : ocet, citronová šťáva, mléko, jedlá soda, šťáva z cibule, cukr Když jejich šťávou/ roztokem ve vodě něco napíšeme, necháme uschnout a poté nad plamenem svíčky vyvoláme zjeví se nám náš nakreslený symbol. Moje otázka z ní proč? Našla jsem jen (použitím kyseliny se naruší struktura celulózy, což ale není okem viditelné do té doby, než se papír zahřeje.) ale pak to nechápu s cukrem a s mlékem, protože to přeci nejsou kyseliny, nebo se pletu? Prosím o vysvětlení z chemického hlediska, děkuji :)
Zajímavá 0 před 3192 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tato skupina neviditelných inkoustů je jednou z nejstarších a je tvořena organickými kapalinami jako moč, mléko, citrónové šťávy, ocet a ovocné šťávy (např. cibule); a text lze zviditelnit lehkým zahřáním. Tepelným rozkladem organických látek (cukrů, popř. bílkovin) dochází ke zbarvení produktu dohněda. Podobně je tomu u roztoku cukru (sacharózy) okyseleném kyselinou sírovou.
Zdroj: http://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/ze-zakulisi-neviditelnych-inkoustu-1227/
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2650 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1354 | |
aliendrone | 1180 | |
zjentek | 1077 | |
Kelt | 1013 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |