Avatar uživatele
replicator

Jak ochabuje chuť s věkem?

Je třeba trpčí? Žádná? Méně slaná?
Jak kuchař/ka pozná, že jsou jeho chutě v pořádku a jídlo není špatné?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1439 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

S věkem se mění chuť. Myslím si, že je to čistě individuální., Je několik druhů chuti, na slané, sladké, hořké, kyselé atd,

Takže podle citlivosti někdo, připraví jídlo. Pokud má strávník dobrý čich, tak pozná, zda je jídlo dobré. Zdá-li se mu bez chuti, přídá nějaké pochutiny, či koření.

Někdo pak sní jen málo, protože mu nic nechutná. Nebo umělé zuby také snižují chuť, když se s nimi dotyčný nenají.

Lépe nesolit, než přesolit. Také s léky se mění chuť. U žen souvisí změna s hormony, při menstruaci, později pak v přechodu.

Také trávení je zpravidla pomalejší, alkohol se hůř vstřebává, lepší je zaměřit se na kvalitu než kvantitu.

"Ztráta chuti k jídlu je častý problém seniorů!
https://www.i60­.cz/clanek/de­tail/23846/ztr­ata-chuti-k-jidlu-je-casty-problem-senioru

Vzpomínám si, že jsem jako dítě neměla ráda „zelňačku“, teď ji miluji. Ale co mně zůstalo od dětství – nejím rajskou polévku. Omáčku také moc ne. Na chleba si přidávám pálivou zelenou papriku.

Obejdu se bez sladkého, , jen každý den čtvereček hořké, nejméně 70% čokolády. Jinak tučná jídla jsou pro mě tabu.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1144 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek