Avatar uživatele
Gabi11

Jak přisli Asiaté na to, že budou jíst hůlkami?

Kde se hůlky vzaly a kdo a jak je vlastně vymyslel? :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? Elk, flodur, elektrikář, Mili @, Neonka před 5094 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mili @

Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:

  • hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
  • sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
  • sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
  • jídelní hůlky se neolizují
  • je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
  • hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
  • držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
  • zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost – tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
  • překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými

Používání jídelních hůlek bylo vyvinuto asi před 5000 lety v Číně.
Nejspíše se v té době jídlo vařilo ve velkých hrncích nebo kotlích, a nedočkavci si zřejmě ulomili větvičku kterou si jídlo z kotle vybírali, a později přišli na to, že dvěmi větvičkami to jde pohodlněji a tak vznikly jídelní hůlky.

to jsem vygooglovala
No asi tehdy ještě neexistovaly příbory…

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření