Avatar uživatele
mosoj

Jak se vyrábí kyselina citronová monohydrát a kyselina citronová bezvodá?

Doplňte mé znalosti chemické technologie.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 5396 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kyselina citronová je při pokojové teplotě bílá, krystalická látka. Vyskytuje se buď jako bezvodá nebo jako monohydrát. Bezvodá krystalizuje z horké vody, zatímco její monohydrát krystalizuje za studena. Monohydrát může být převeden na bezvodou kyselinu při 74°C. Kyselina citronová je velmi dobře rozpustná ve vodě (133 g/100 ml při 20°C) a také se dobře rozpouští v ethanolu. Z chemického hlediska má kyselina citronová vlastnosti jako ostatní karboxylové kyseliny. Při zahřátí nad 175°C se rozkládá (dekarboxyluje).
V roce 1893 objevil C. Wehmer, že některé druhy plísně Penicillium dokážou produkovat kyselinu citronovou z cukru. Nicméně tento mikrobiální způsob výroby kyseliny nebyl průmyslově důležitý až do první světové války, která přerušila italský export citrusů. James Currie v roce 1917 objevil, že plíseň rodu Aspergillus niger může účinně vyrábět kyselinu citronovou. O dva roky později firma Pfizer započala průmyslovou výrobu kyseliny citronové na tomto principu.
Výroba
V dnešní době převažuje průmyslová výroba pomocí kultury Aspergillus niger. Při této výrobě je kultura krmena sacharózou, aby produkovala kyselinu. Poté je kultura zflitrována a kyselina je z výsledného roztoku vysrážena pomocí hydroxidu vápenatého. Ze vzniklé vápenaté soli kyseliny citronové se samotná kyselina získá pomocí kyseliny sírové.

Zdroj: http://209.85­.135.132/sear­ch?q=cache:eDc-jNcYIcEJ:www.jtres­nak.com/printar­t.php%3Fid%3D­19+Jak+se+vyr%C3%A1b%C3%­AD+kyselina+ci­tronov%C3%A1+mo­nohydr%C3%A1t+a+­kyselina+citro­nov%C3%A1+bez­vod%C3%A1%3F&cd=4&hl=cs&­ct=clnk&gl=cz

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Kyselina citronová je při pokojové teplotě bílá, krystalická látka. Vyskytuje se buď jako bezvodá nebo jako monohydrát. Bezvodá krystalizuje z horké vody, zatímco její monohydrát krystalizuje za studena. Monohydrát může být převeden na bezvodou kyselinu při 74 °C. Kyselina citronová je velmi dobře rozpustná ve vodě (133 g/100 ml při 20 °C) a také se dobře rozpouští v ethanolu. Z chemického hlediska má kyselina citronová vlastnosti jako ostatní karboxylové kyseliny. Při zahřátí nad 175 °C se rozkládá (dekarboxyluje).

http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ky­selina_citronov%C3%A1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek