Jako student jsem měl živnost jako vedlejší činnost. Studium jsem ukončil, tudíž už nemám status studenta. Potřeboval bych zjistit jestli se živnost sama přepnula na hlavní činnost a musím platit SP/ZP a nebo stále mám vedlejší činnost jelikož úřady mají potvrzení o studiu na rok 2016. Jak si to ověřit?
..Za měsíc a půl mám domluvenou práci a nechci na tak krátkou dobu zbytečně přerušovat živnost a jít na pracák, ale rád bych věděl jestli něco platit, abych nedlužil pojišťovně. Žádný dopis, že dlužím, zatím nepřišel..
Zajímavá 0 před 2962 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
To žádný úřad neurčuje. Každý si sám určí, jak chce pracovat a
podle toho se pak na něj vztahuje jiný režim placení pojistného. Ten se
může v průběhu roku různě měnit v jednotlivých měsících.
Zjednodušeně. V měsících, kdy nebudeš mít zaměstnání, stane se
podnikání automaticky hlavní výdělečnou činností, z které budeš muset
platit pojistné.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud nemáš přerušenou nebo zrušenou živnost, potom se automaticky stává hlavním zdrojem příjmů a tedy musíš platit zdravotní a sociální pojištění.
Dopis Ti žádný nepřijde. To si vyřešíš v Přehledech za rok 2016, které odevzdáš do konce dubna 2017 (daňové přiznání je do konce března 2017). V tu chvíli doplatíš dlužné pojistné a na základě výměru penále doplatíš i penále.
Nebo víš, kolik máš platit (je to na webu zdravotní pojišťovny a na www.cssz.cz) a zaplatíš si ty dva měsíce už teď. Tím se vyhneš penále.
0
před 2958 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek