Jaký je základní princip, aby podnikatel v gastrobyznysu dokázal vygenerovat na jídle maximálně možný zisk, při započtených nákladech na suroviny a dalších nutných nákladech, aniž by musel slevit na kvalitě nabízeného menu? Jak to jde v ruku v ruce se slevami, které často sleduju na různých poutačích před vchodem do restauračního zařízení?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Alesh, Filip84, Disraeli před 289 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Rozumně a výdělečně. ;)
Jsou na to výpočty a vyloženě vzorce. ;) Většinou jsou na nic (ty, co
se učí nebo hloupě předkládají ve škole), ale některé jsou
užitečné – jsou logické a vycházejí z některých funkčních
principů; jako odraz reality, funkčnosti (aj). Takže je třeba jen pochopit
ten vzoroček, to co představuje (než se jim bezhlavě řídit anevědt proč,
co a jak).
Jinak si projdi některé základní ekonomické principy, zákonitosti,
teorie – hlavně ty, co se uplatňují v podnikání (jako i utváření
cen, obecně nabídky atd). Se v podstatě ptáš na to, jak se má podnikat a
jak to funguje… :D
Upravil/a: Disraeli
0 Nominace Nahlásit |
Pohlreich říkal: cena surovin x 2 + DPH. Čili pokud suroviny na jednu porci stojí 100 Kč, pak by to bylo 100 * 2 * 1,21 = 242 Kč.
0 Nominace Nahlásit |
Úplně jednoduchý:
Pak by měl mít, zhruba, reálnou představu, kolik to musí stát, aby neprodělal.
No a potom musí přidat marži, aby měl taky nějaký ten, alespoň přiměřený, zisk.
Obecně se to dělá tak, že se spočítaj surovinový náklady, to se vynásobí ×3.21, tzn. trojnásobkem a DPH k tomu. Ale může to bejt čtyřnásobek, ale i dvojnásobek a rejžovat je na pití. Třeba.
To už je, potom, právě o tom mít nějaký business plan, taky se v tom trochu vyznat, no a podle toho, jak to ne/umí, tak se mu ne/vede dobře.
Jednoduché! 😎
Jak to jde se slevami? Sleva je v hospodě sprostý slovo, to není Kaufland, tvl.!
To je stejná gastrorakovina, jako „meníčko“: z „meníčka“ jsem vždycky sral mramor: prostě, normálně, tehdy, stála padesátikorunu polévka, a ty jim máš navařit polévku, hlavní jídlo, a často ještě desert, za Kč 90.00 – Kč 120.00 (tehdy, a taky podle toho, co jim na tom talíři přistálo). Na tom máš prd, když na tom máš 1/2 z tý ceny, jsi rád! To za prvé. Za druhé, nejde to uvařit v kvalitativním standardu normálního menu tý hospody. Ne, že by to jídlo bylo vyloženě blbé, to básník nechce říci, to ne, ale prostě musíš to surovinově okmásat, nic jinýho ti nezbejvá.
A to, prosím pěkně, bylo pořád „meníčko“ z čerstvýho, bez chemek, poctivě uvařený. Spousta hospod to řešila chemickými polotovary.
No jo, jenže, když ti ten host přijde na takový „meníčko“, a ty jinak vaříš (alespoň tak jako rámcově) slušně, tak on ti to neuvěří: odejde nasraný a už ho neuvidíš! A ti, co jim ty chemky stačí, tak ti zase nezaplatěj večer za poctivý žrádlo, Tak?
Sleva je to samý. Sleva v hospodě nikdy nevěstí nic dobrého. Jasně, ty se můžeš levně nažrat, dobrý, co by to nebylo dobrý, ale pokud nejsi guma, je ti jasný, že takový hospodský dlouho nevydrží.
No jo, jenže u nás prostě musíš vařit „meníčko“. Jinak budeš mít na obědy prázdno. Takže lavíruješ někde mezi tím, jak by to mělo (ideálně) být a mezi možným. To už lehké není. 🤷🏽♀️
0 Nominace Nahlásit |
Normálně, tak jako všichni páni velkomožní v týhle zemi to udělá! Prostě nereálně vyšponuje cenu pro řadového občana do stejně nereálných výšin, však exhibicionisté to zaplatí i kdyby měli do roka a do dne hlodat omítku!
Podnikání v ČRdeli dosud existuje VÝHRADNĚ PROTO, že řadový ovčan SE STYDÍ PŘIZNAT BARVU jak na tom ve skutečnosti díky nenažraných sffiní napříč společenským spektrem je a tak ze sebe raději dělá exota, potažmo toho exhibicionistu, jen aby byl „trendy“ či se nechce cítit tak řadový, či kýho šlaka! A tak UTRÁCÍ JAKO TEN PITCHUS a platí klidně i mnohonásobně přestřelený ceny! Proto taky například český zemědělci už pálí jabloně (jaxe chvíli dříve správně zeptal plebs- PROČ). PROTOŽE! Protože MALÝ ČLOVĚK musí (!!!) udělat VELIKOU ÚTRATU! Jinak se ve svým těle prostě necítí komfortně, no! Prostě pokud si egoista dá malou, lacinou porci jídla někde v poctivý vývařovně, pro jeho „velikost“ bude pocit z vlastního „výkonu“ podobný, jako by hadry na sobě měl o tři velikosti větší. Ne ne! tAKOVÁ „NUZKA“ ON NENÍ! Takový občan POTŘEBUJE NARŮST!!!!!! A že ty ega ku.rwa fofrem rostou! Proto si podnikavci velkomožní podnikaví mastí kapsy! Dobře VÁM VŠEM TAK!!! A ty tady Bortolo nebuď směšnej s podobným dotazem. Chodíš v ČRdeli ven? Využíváš TAMTÉŽ služby??? NO TAK PAK VIDÍŠ! Děkuju. 🤨
0
před 289 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek