Venku v dílně ukládáme nářadí – kleště, šroubováky, pilníky,
vrtáky, svěrák … i přístroje jako stolní vrtačku, aku vrtačku,
přímočarou pilu atd.
Nicméně z ničehonic i v suchých dnech začíná všechno pomalu
reznout… po pár týdnech jde setřít hadrem z kleští vrstvičku rzi.
Lze nějak účinně chránit nářadí proti korozi? (např. nátěrem,
sprejem, …)
Díky.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2978 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je to od vlhkosti ve vzduchu. Musíš namazat. Stačí řídký olej, vše pečlivě potřít a po chvíli otřít suchým hadram. Někdy stačí nářadí namočit do nafty a otřít. Pokud nebude nářadí mastné, nepo kovové plochy nenatřené, bude rezavět stále a více do hloubky.
0 Nominace Nahlásit |
Možná že jde o málo pravděpodobné vysvětlení, ale moje zkušenost je taková: I v nevytápěném sklepě mi nikdy nic nerezlo. Nedávno jsem uložil některá nářadí do příruční skříně v bytě. Bohužel jsem tam dal i láhev s HCl, kterou používám na čištění hajzlíku. Ačkoliv se zdála být těsně uzavřená, nebyla. Jakmile jsem ji dal jinam, bylo po problému. Můžou to být i jiné agresivní chemikálie, resp. jejich výpary.
0
před 2978 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nářadí koroduje pokud je skladováno v chladném prostředí, v chladném prostředí dochází vlivem poklesu teploty ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a ta se většinou vysráží na předmětech které dobře vedou teplo (jsou chladnější), jako sklo, kovy apod.
Jediná možnost je skladovat v teplých a vytápěných místnostech (ne ve vymrzlých garážích). Pokud už je nutné nějaké kovy skladovat v chladu, je vhodné je zabalit do bavlny, nebo do bavlny od nějakého minerálního oleje (typicky mastná pucvol). Také je možné ošetřit nářadí nějakým olejovým sprejem např. WD-40, a pak suchým klůckem vyleštit, ovšem s mastným nástrojem se špatně pracuje, takže před použitím je nekdy nutné utřít do bavlny. Já mám nářadí jen ve vytápěném prostoru bytu.
0
před 2977 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Základ je to nemít venku na dešti. Já se snažím všechno nářadí hned potom, co už ho nepotřebuju, uklidit zpátky na své místo. Na drobné nářadí mám kufr a pořadače, ale ne pokaždý to tak dělám, takže v dílně pořád jenom uklízím, protože to tady je jak po výbuchu 😁 . Mám hodně věcí a málo místa, ale nechci nic vyhodit, protože se všechno někdy hodí.