Budu zavěšovat cca 40kg skříňku na zeď. Bude ukotvená na 4 místech po celé délce. Jedná se o tuto: https://www.ikea.com/cz/cs/p/besta-tv-stolek-s-dvirky-bila-selsviken-leskla-bila-s19330703/
Nevím si rady, jaký použít spojovací materiál na zeď, aby to skříňku uneslo, ale zároveň nebyl zbytečně předimenzovaný a já nestrávil zase zbytečně čas vrtáním předimenzovaného otvoru. Poradíte mi prosím? Jedná se o betonovou (železobetonovou) zeď.
Zajímavá 0 před 1480 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Tak pokud je skřínka na zavěšení, měl by být spojovací materiál
součástí balení. Ale.
Takže já bych volil klasickou osmičku hmoždinku a do toho vrut 4 nebo 5,
ovšem délku ti neřeknu, jelikož neznám sílu materiálu (skřínky). ale
dejme tomu 2cm, takže alespoň 60 dlouhé.
0 Nominace Nahlásit |
Skříñka bude mít 40kg + uloženy materiál ve skříňce může mít
také 40kg. Pro jistotu tam dát hmoždinky 10, vruty 6–8. Průměr vrtáku
10.
https://vruty-fischer.cz/15576-hmozdinka-sx.html
Upravil/a: Midoc
0 Nominace Nahlásit |
Pokud je to do betonu a má to možnost pevného uchycení na zadní straně, tak to udrží čtyři osmičky hmoždinky, s vruty, odpovídajícími délce hmoždinky, případně ještě pod hlavu vrutů dát podložky.
Upravil/a: elkon
0
před 1480 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na to nelze jednoznačně odpovědět. Záleží na kvalitě betonu, síle omítky a tloušťce zadní stěny skříňky. Osvědčilo se mi nejdřív opatrně vysekat díru 6mm a pak se rozhodnout. Někdy je dobré skříňku pověsit přes plech, aby byl šroub namáhaný co nejvíc na střih.
0
před 1480 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Na podobné skříňky používám hmoždinky 8 mm a do toho vruty
odpovídající délky
Zatím vše drží.
0
před 1480 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Díky všem. Dal jsem 8 hmoždinky a 6×70 vruty. Drží perfektně, tak snad :) Vrtání do betonu je opravdu zážitek.
Na zavěšení skříňky lze použít vrutošroub (kombi šroub) M10 s originální hmoždinkou, Použít podložku a matici na dotažení.
Do panelu asi stačí kratší vruty.
Já mám nyní v bytě (cihla) jen omítku 3 cm… I pro zavěšení (lehké,
dřevěné) tyče na
závěs (zatahuje se) hmoždinku 8, tomu odpovídající vrut, dlouhý
8 cm.
„Panelákový“ jinoch rozdíl nepochopil a na krátký vrut byla velká
páka, vyvrátil se.
Raibeck: Součástí balení v IKEi bývají konzolky apod, ale ne vruty s tím, že je třeba zvolit takové které jsou vhodné pro materiál stěny. Nebo jsou tam nějaké univerzální s upozorněním, že jsou vhodné jen do některých materiálů. Je fakt, že zrovna do betonu se dá použít skoro cokoli – pokud se Ti povede pro to vyvrtat díru 😉
Souhlas. Podle návodu tam vruty nejsou, jen na str. 26 je uvedeno, že skřínka má být upevněna čtyřmi dostatečně dlouhými vruty.