zajímal by mě proces vzniku sanytru např. na zdech. dočetl jsem se, že nějak stéká ze zdí, a že dřív se používal do střelného prachu ale i tak.. jak je vůbec možné, že se objevuje na zdech? ještě nikdy jsem se s ním takto nesetkal. zde na odpovědích je podobná otázka ale tam byla odpověď, že vznikal zejména z organických zbytků. dnes už se ale tyto zbytky moc v Evropě asi neobjevují.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Emefej, marci1 před 3813 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zajdi si do nějakého starého kravína. V místech, kde je odpadlá omítka, ho na původním zdivu stoprocentně najdeš. Většinou vypadá jako bílá vata, méně často se tvoří bílé či nažloutlé krystaly.
0 Nominace Nahlásit |
Stačí seškrabat sanytr ze zdí stájí, chlévů a sklepů. Ledek draselný totiž vzniká přirozeným tlením organické hmoty.
http://brnensky.denik.cz/serialy/sanytrnik-remeslo-ktere-lidem-nevonelo20100311.html
3Kdo udělil odpovědi palec? anonym, Mc Merkurion, kavac
před 3813 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dusičnan draselný vzniká rozkladem organické hmoty a projevuje se jako solný výkvět. Typickým místem jsou zdi starých chlévů, pokud najdeš starý kravín, nejlépe postavený z opuky nebo pískovce, tak tam sanytr určitě najdeš v krystalické formě . Méně častý je jeho výskyt na cihlovém zdivu nebo na betonu, tam se projeví obvykle jenom jako světlá skvrna.
0 Nominace Nahlásit |
Vzniká tlením organické hmoty („organických zbytků“)…
A že se to už v Evropě neděje?
😁
Hnůj existovat ani tlít nepřestal, jen potřeba takovéto výroby ledku
pominula.
0 Nominace Nahlásit |
V Chile, kde hnízdí ptáci vznikají metrové vrstvy ledku a byl to tedy exportní artikl císlo jedna, ale dnes uz se delá synteticky.:-)
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |