historie slova kasárna
Doplňuji:
PROSÍM NEPIŠTE, CO SLOVO KASÁRNA ZNAMENÁ, TO SNAD VĚDÍ VŠICHNI. ZAJÍMÁ
MĚ, JAK VZNIKLO = z jakého jazyka (zřejmě z němčiny, ale chtěla bych to
vědět přesně). Odpověď typu, že kasárna je obytná budova mi připadá
primitivní.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5539 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Slovo kasárna je přejaté z němčiny, tedy ze slova „Kaserne“. Do němčiny přešlo slovo Kaserne z franštiny. Původ franc. caserne není dost jasný. Vykládají je z provençalského slova cazerna (lat. quaterna), t. j. příbytek pro čtyři. Značilo prý původně úkryt v hradbách pro čtyři vojáky (později pro šest), kteří se střídali na stráži; později pak bylo přeneseno za Ludvíka XIV. na příbytky vojenské vůbec. Výklad, že slovo caserne je složeno ze slov casa (dům) a arma (zbraň), je nemožný.
zdroj:
http://naserec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2076
Doplňuji:
Nechápu proč mám palec dolů? Pokud někdo označí plnohodnotnou odpověď
za neužitečnou, měl by dle mého zveřejnit svoji adekvátnější
odpověď.
Upravil/a: Lencis
0 Nominace Nahlásit |
Kasárny (řidčeji kasárna) jsou obytná budova nebo budovy pro vojenský personál. Budovy kasáren mají většinou stejnou pravidelnou strukturu. Do kasáren se obvykle umisťuje personál k výkonu služby nebo pro výcvik. Kasárny často tvoří rozsáhlé oplocené a střežené komplexy obytných budov, skladišť a výcvikových prostor.
Vojáci buď obývají společné prostory, případně mají k dispozici samostatné pokoje, ty jsou určeny zpravidla pouze pro vyšší hodnosti.
V současnosti jsou mnohé bývalé kasárny v České republice přestavovány na obytné domy.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kas%C3%A1rna
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |