Jak zjistim na kolik V je ventilátorek od PC, když už na něm neni nálepka? Třeba nějakej prográmek který mi ůkáže kolik do něj právě de V, nebo tak něco.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3304 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Co přesbně potřebuješ? Jmenovité napětí pro PC ventilátorky je zpravidla 12V. To zpravidla píšu kvůli možným specialitkám zejména u NTB.
Pokud potřebuješ aktuální hodnotu… nejsem si jist, jestli uspěješ s napětím. Pokud deska má regulaci výkonu větráčků zpravidla je to způsobem PWM. Tedy napájení je velice rychle zapínáno a vypínáno a podíl doby kdy je napětí zapnuto je úměrný výkonu. Z SW nástrojů se zpravidla dozvíš aktuální otáčky a právě aktuálně nastavenou střídu z PWM v procentech (ta je úměrná výkonu, ale ne lineárně). V některých případech se nedozvíš ani to…
0 Nominace Nahlásit |
starší PC měly výhradně 12 V.Novější jsem ještě nerozebíral. Zkus se podívat na nějakou jinou součástku,některé PC měly dva ventilátorky,
0
před 3303 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Základné napätie v hardware PC je 12V a 5V, batéria na zálohu BIOSu býva zvyčajne 3,6V.
0
před 3303 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
no jestli potřebuješ vědět napětí pro konkrétní ventilátor na konkrétní desce, tak není problém si to změřit voltmetrem :) Pravdu dí Dochy, vesměs je to 12 V=, až na výjimky – kdysi jsem viděl nějaké mini kousky na chladič čipsetu, ty byly na 5 V. Také se používala finta, když měl 12 V ventilátor moc vysoké točky a „řval jak kráva,“ že se napájel pěti volty, ukradenými třebas z Molex konektoru a točil se tím pádem víc než 2× pomaleji a s nepoměrně menším kraválem.
0
před 3303 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
standartně 12V nebo za provozu změřit na svorkách voltmetrem (multimetrem)
0
před 3303 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekBedy | 1528 | |
Michal Kole | 1199 | |
led | 1156 | |
Hlada | 1131 | |
mosoj | 1124 | |
gecco | 904 | |
www | 828 | |