Uvažujme dům, krychlový („kostka“), který má tři byty, každý po 75m2 (řekněme přibližně 3+kk). Průměrné kvality, a průměrný i v dalších aspektech. Má přízemí a jedno patro. Jaká by byla přibližně cena výstavby takovéhoto domu? Hledám, hledám, ale za boha nemohu najít přibližnou částku, při hledání typových domů mi Google stále nabízí projekty rodinných domů, ale já hledám vyloženě funkcionalistickou kostku k budoucímu pronájmu. Děkuji za jakékoli střídmé i divoké odhady, vím, že jsem dala velmi obecný popis, stačí mi nástřel.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 1468 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Můj odhad je 4–7M (vycucanej z prstu), ale je v tom docela dost neznámých.
ad 3D tisk – myslím, že to není v současné době ekonomický přístup. Zatím to u nás nikdo pořádně neumí a robot který by obsáhl pracovní plochu řekněmě 121210m není úplně jednoduchý a levný. U nás se předpokládá i nějaká tepelná izolace, vzhledem k několika domácnostem i důkladná zvuková izolace, nemyslím, že by to za těchto podmínek zvládl někdo s robotem. A stejně dá robot jen hrubou stavbu, budeš pak chtít naštukované stěny, elektriku, vodu, obklady v koupelně a kuchyni..... spousta práce pro člověka. A firma v současnosti dokáže něco takového postavit z cihel za půl roku – rok.
1Kdo udělil odpovědi palec? Michaela66
před 1467 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Michaela66 Nahlásit |
Nevím, který stavitel vám bude chtít garantovat průměrnou kvalitu. A píšete tři byty na patro a přízemí? To nějak nejde dohromady. Ten třetí bude kde?
0
před 1468 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jedna rada by tu byla. Pozvi si firmu, která staví domy 3D tiskárnou.
V zahraničí je to už zažité, u nás to prý dělá jen jedna firma. Je to
mnohem levnější, než klasika.
Tady na odpovědích se to už řešilo.
Upravil/a: hapiky
0
před 1468 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To ti řekne až konkrétní firma. Můžeš si to u některé nechat
vypočítat/odhadnout. Různé firmy můžou mít různé ceníky.
Tohle nejde přece jen tak říct a velikost domu samotná nerozhoduje celkovou
cenu domu. Ale doba výstavba – plat dělníkům, firmě a jiným (mzda od
hodiny/za práci) – to sice vyplácí firma, která má tu zakázku, ale
z tvých peněz na ten dům, potom co určí fin. cenu. Nemluvě o materiálu
a plno dalších věcech.
Upravil/a: Gonfaloniér
0
před 1467 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Elkon: Tři vchody do domu, každý z bytů se rozkládá jak v přízemí, tak v patře. Každý byt má vlastní trávník před domem. Takové řešení je bežné v satelitních výstavbách, když dojedete do ulice, kde jsou samé takové „kostky“, tak si všimněte vysokého počtu plůtků kolem domů, neboť každý z bytů má vlastní trávník/zahrádku.
Dochy: Děkuji, mám stejný odhad.
Dochy: Přečti si tohle: https://www.drevostavitel.cz/clanek/3d-tisk-domu-je-stale-dostupnejsi-domek-vyjde-na-80-000-kc-a-stoji-za-den
jo jen potvrzuje to co už jsem slyšel… A jinak moc podrobností tam
v článku není.
Není tam řeč o dalších instalacích, stropy ručně, střechy ručně,
izolace ručně, dostaneš jen hrubý skelet s omezením (ok, jiná omezení
než jsou obvyklá, umí se vyhnout většině omezením klasické stavby).
V našich podmínkách musíš řešit zateplení, které automat neumí.
Zateplení se obvykle dělá na rovnou stěnu, kterou klasický 3d tisk betonem
neumí (dělá „bochánky“) atd…
Ono kdyby to bylo teď hned tak výhodné tak už by se asi jinak nestavělo. Ale ta technologie si teprv musí svou cestu vyšlapat.