Tatranky – oplatky české.
"Cukr, kakao, tuk, a mouka – to je recept na tatranky. Tatranky vznikly
v roce 1945.
Tehdy měla oblíbená oplatka tvar trojúhelníku. Odtud také přišel její název – trojúhelník totiž připomínal vrcholy slovenských .
Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda.
Změnil se také tvar tatranek. . Důvod byl rovněž praktický.
„Oplatky se řezaly ručně nožem. To znamenalo mnoho odřezků, odpadu a neefektivní výrobu. Pracné bylo i . V té době se totiž oplatky balily do celofánových obalů ručně a zabalit úhledně trojúhelník bylo mnohem náročnější než u klasického tvaru,“ říká Josef Tomšíček, který stál u zrodu české sušenky."
Horalky jsou oplatky slovenské. Vyrábí se od r. 1953.
Název – zdrobnělý tvar od hor, v nichž roste hořec a plesnivec, proto
jsou na obalu. -
https://en.wikipedia.org/wiki/Horalky
Podrobnosti najdete v odkazech.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Trochu se liší složení náplně a cena.
Tatranka je starší, horalky se začaly vyrábět později.
0 Nominace Nahlásit |
Největší rozdíl je ten, že Tatranky vyrábí Opavia, neboli Mondelez,
kteří zk*rvili veškeré tradiční české produkty, ke kterým se dostali.
U Tatranek například přestali používat lískové ořechy a nahradili je
lískoořechysimulující chemikálií. Kauza piškotů je asi veřejnosti
ještě známější.
Horalky vyrábí Sedita a jsou dobré a stále podle tradiční receptury.
0
před 2605 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Příspěvek smazán administrátorem.