Potřebovala bych ujasnit tyto dva pojmy. Mám informace ze dvou zdrojů.
Bude tedy nedostatečně provzdušněný kompost kvasit nebo hnít?
*Ty, které nezískávají energii oxidací anorganických ale organických zdrojů.
Děkuji mockrát
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Seznam.cz, Kepler před 2871 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Hnití je chemický, biologicky podmíněný proces, při kterém dochází
k rozkladu organických látek bez přístupu kyslíku. Takže
v nedostatečně provzdušněném kompostu dochází právě k tomuto procesu.
Typickým příkladem produktů vznikajícím při tomto procesu je metan,
u látek obsahujících síru nebo dusík též sirovodík, resp. čpavek, tedy
ne-oxidační produkty. Dochází k němu třeba při rozkladu mršin, ale
částečně i při trávení v zažívacím traktu, nebo při kažení vajec.
V anaerobním prostředí záleží na tom jaké mikroorganismy se procesu
účastní a jaký je výchozí materiál. Kvašení podléhají zejména látky
obsahující sacharidy.
(část. wiki)
Upravil/a: Kepler
0
před 2871 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pro anaerobní bakterie je kyslík jed. Takže když budeš kompost
provzdušňovat tak jak se to má, budou v kompostu bakterie aerobní a kompost
bude tlít.
Pokud nebudeš provzdušňovat začnou pracovat bakterie anaerobní a kompost
bude hnít! Tlení a hnití není jedno a to samé.
Kvasinky tam klidně mohou růst také, pokud budou mít k růstu podmínky, ale kompost produkují bakterie.
0
před 2871 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ještě poznámka: kvašení je více druhů (alkoholové, mléčné, octové a další) a zúčastnit se ho mohou jak kvasinky, tak bakterie. Rozhodující je enzym, který produkují.
V tomto dokumentu [http://1url.cz/ltGV6] se tvrdí:
„Bakterie chemoorganotrofní získávají energii oxidací organických látek
procesy známými pod názvem dýchání či kvašení. Dýchání je proces,
který probíhá jako oxidace molekulárním
vzdušným kyslíkem. Příkladem je oxidace glukózy molekulárním kyslíkem
na oxid uhličitý a vodu. Tyto bakterie, vyžadující pro svou existenci
vzdušný kyslík bez něhož nemohou žít, se označují jako bakterie
aerobní. Při kvašení není naopak nutná přítomnost vzdušného
kyslíku. “
Takže kvašení je zde popisováno i jako aktivita bakterií. Navíc kompost sacharidy obsahuje.
Konečným produktem dýchání je opravdu CO2 a voda jako nejvyšší možné oxidační stupně organických látek. Anaerobní proces získává energii rovněž oxidací, ale nekončí stejnými látkami, zastavuje se na nedokonale oxidovaných nebo štěpených látkách (alkohol, kyselina octová apod.) Proto je taky energeticky méně výnosný. Jinak kompost sacharidy obsahovat může (když tam nahážeme i zralé plody), ale nemusí. Rostlinná hmota je tvořena převážně polysacharidy (celulózou) a to je nutno rozlišovat od jednodušších sacharidů.
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1064 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |