Avatar uživatele
butterbarina

Jaký je rozdíl mezi kvašením a hnitím?

Potřebovala bych ujasnit tyto dva pojmy. Mám informace ze dvou zdrojů.

  1. Chemoorganotrofní bakterie* získávají energii oxidací organických látek, tj. dýcháním či kvašením. V aerobních . podmínkách je to dýchání, v anaerobních je to kvašení.
  2. V kompostu je nutné aerobní prostředí, aby se rozkladný proces nezměnil v proces hnití, při kterém se tvoří škodlivý metan a čpavek způsobující nepříjemný zápach.

Bude tedy nedostatečně provzdušněný kompost kvasit nebo hnít?

*Ty, které nezískávají energii oxidací anorganických ale organických zdrojů.

Děkuji mockrát

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Seznam.cz, Kepler před 2901 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Hnití je chemický, biologicky podmíněný proces, při kterém dochází k rozkladu organických látek bez přístupu kyslíku. Takže v nedostatečně provzdušněném kompostu dochází právě k tomuto procesu. Typickým příkladem produktů vznikajícím při tomto procesu je metan, u látek obsahujících síru nebo dusík též sirovodík, resp. čpavek, tedy ne-oxidační produkty. Dochází k němu třeba při rozkladu mršin, ale částečně i při trávení v zažívacím traktu, nebo při kažení vajec. V anaerobním prostředí záleží na tom jaké mikroorganismy se procesu účastní a jaký je výchozí materiál. Kvašení podléhají zejména látky obsahující sacharidy.
(část. wiki)

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

  1. Kvasinky jsou houby.
  2. Bakterie jsou živočichové.

Pro anaerobní bakterie je kyslík jed. Takže když budeš kompost provzdušňovat tak jak se to má, budou v kompostu bakterie aerobní a kompost bude tlít.
Pokud nebudeš provzdušňovat začnou pracovat bakterie anaerobní a kompost bude hnít! Tlení a hnití není jedno a to samé.

Kvasinky tam klidně mohou růst také, pokud budou mít k růstu podmínky, ale kompost produkují bakterie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Ještě poznámka: kvašení je více druhů (alkoholové, mléčné, octové a další) a zúčastnit se ho mohou jak kvasinky, tak bakterie. Rozhodující je enzym, který produkují.

před 2901 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
butterbarina

V tomto dokumentu [http://1url.cz/ltGV6] se tvrdí:
„Bakterie chemoorganotrofní získávají energii oxidací organických látek procesy známými pod názvem dýchání či kvašení. Dýchání je proces, který probíhá jako oxidace molekulárním
vzdušným kyslíkem. Příkladem je oxidace glukózy molekulárním kyslíkem na oxid uhličitý a vodu. Tyto bakterie, vyžadující pro svou existenci vzdušný kyslík bez něhož nemohou žít, se označují jako bakterie aerobní. Při kvašení není naopak nutná přítomnost vzdušného kyslíku. “

Takže kvašení je zde popisováno i jako aktivita bakterií. Navíc kompost sacharidy obsahuje.

před 2901 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Konečným produktem dýchání je opravdu CO2 a voda jako nejvyšší možné oxidační stupně organických látek. Anaerobní proces získává energii rovněž oxidací, ale nekončí stejnými látkami, zastavuje se na nedokonale oxidovaných nebo štěpených látkách (alkohol, kyselina octová apod.) Proto je taky energeticky méně výnosný. Jinak kompost sacharidy obsahovat může (když tam nahážeme i zralé plody), ale nemusí. Rostlinná hmota je tvořena převážně polysacharidy (celulózou) a to je nutno rozlišovat od jednodušších sacharidů.

před 2901 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek