Avatar uživatele
mosoj

Jaký je rozdíl mezi stupnicemi citlivosti ISO, ASA, DIN, GOST ?

Jejich vzájemné převody.

Prosím odpovědi bez odkazů .

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 5364 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Ajadom

Citlivost je v dnešní době nejčastěji udávaná dle normy ISO 5800 (ČSN 66 6625). Ta vychází z jednotek ASA.
V digitálních fotoaparátech je parametr jednoduše nazýván ISO. Citlivost ISO se pohybuje obvykle v rozmezí od 12 do 3200 (u řady fotoaparátů je ale udávána i vyšší), obvyklé hodnoty jsou 100, 200 a 400.

Ve starší literatuře se lze setkat také s dalšími jednotkami, obvykle pojmenovanými podle tvůrce nebo organizace, kteří je stanovili. Jsou to:

  • °DIN (Deutsche Industrie Norm)
  • °Schn (Scheinerova stupnice-evropská

a americká varianta)

  • °BSI (British Standarts Institution)
  • GOST (gosudarstvěnnyj standart,státní

standard

  • ASA (American Standard Assosiation),
  • Weston
  • G.E. (General Electric)
  • H. a D. (Hutter a Diffeld-evropská a

americká varianta)

Ty jednotky, které jsou ve výše uvedeném seznamu označeny jako stupně (°), jsou logaritmické. U všech těchto logaritmických stupnic odpovídá zvýšení o 3 stupně dvojnásobné citlivosti.

Přesný přepočet citlivosti konkrétního materiálu mezi stupnicemi není úplně možný, protože některé z nich zohledňují i strmost materiálu (která u klasických materiálů nemusí být lineární) a použité vyvolávací chemikálie. Někteří výrobci navíc mírně korigovali své údaje (aby kompenzovali vliv rozdílných definic stupnic).

Přibližný přepočet
ISO 100
°DIN 21°
°Schn(evr.) 31°
°Schn (am.) 25
°BSI 30
GOST 125
ASA 80
Weston 65
G.E. 100
H.& D.(evr.)5000
H.& D.(am.) 2000

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ci­tlivost

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Bohužel jsem si nevšiml překopírovaného odkazu.

před 5363 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Ajadom dávám palec nahoru. Perfektní znalost a podání.

před 5363 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek