Mám kolekci DVD od Karla Maye, všech 16 filmů. Protože se chci zlepšit v němčině , mám možnost vybrat si buď Německy Dolby 2.0 nebo Německy Dolby 5.1. Je v tom nějaký rozdíl? Volba 5.1 bude asi pro domácí kino. Já si to pouštím z přehrávače na televizi. Zkoušel jsem obojí a nepoznal jsem žádný rozdíl. Poradíte mi někdo, co je lepší? Děkuji.
Zajímavá 0 před 2559 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Rozdíl je v tom, pro kolik reproduktorů je audio vytvořeno. 2.0 jsou dva přední reproduktory, 5.1 jsou dva přední, jeden středový (pod televizí), dva zadní a jeden subwoofer pro basy a velmi hluboké tóny. Pokud použiješ 5.1 jen se dvěma předními reproduktory, uslyšíš tam pouze to, co je určeno pro přední reproduktory a zvuky které mají být slyšet z ostatních reproduktorů tam mít nebudeš (hlasy ze zadu, svištění kulek či šípů kolem, navíc i ochuzené basy, atd.)
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, Hlada, Mc Merkurion, dubraro
před 2559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pro přehrávání na TV, která reprodukuje jen dva kanály je rozhodně lepší verze 2.0. Může se totiž stát, že některé zvuky (i řeč) ve verzi 5.1 do jednoho z těch dvou kanálů vůbec nepůjde nebo jsou slyšet jen slabě. Přesvědčil jsem se o tom, když takto nedopatřením stáhl filmy v 5.1.
3Kdo udělil odpovědi palec? Hlada, Mc Merkurion, dubraro
před 2559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Z hlediska zdokonalování se v němčině to žádný vliv nemá.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2559 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pojem domácí kino je nic neříkající marketingový plk 🙂 nic neznamená, neříká jak velká má být televize ani kolik reproduktorů, neříká o domácí projekci o nic víc než samotný termín „televize“
2.0 … znamená STEREO (dva reproduktory + žádný subwoofer)
5.1 … 5 reproduktorů tvořících prostorový zvuk (4 jsou v rozích
místnosti a jeden pod obrazovkou) + 1 subwoofer (basy) kdekoliv
Pokud máte jen dva reprodutkory ale data pro 5.1 pak dochází k softwareovému přepočítání 6 kanálů na 2 kanály. Pokud máte data určená přímo pro 2.0 pak k tomuto přepočítávání docházet nemusí, což je jistě lepší už z toho důvodu že přepočítání nemusí fungovat vždy optimálně a může při špatném nastavení vycházet zvuk s příliš hlučnými efekty a prakticky neslyšitelným hlasem (častý problém u některých levnějších přehrávačů, které skládají jen hloupým průměrováním, což vzhledem k tomu že hlas vychází zpravidla u 5.1 vychází jenom z jednoho směrového kanálu, zatímco výbuch ze všech může vést k neúměrnému potlačení hlasu ve výsledné stereo produkci).
Upravil/a: anonym
0
před 2552 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek