Avatar uživatele
zjentek

Jaký je složení obalu v odkazu níže?

https://herol­dreznickepotre­by.cz/eshop/st­reva-prirodni-a-umela/umela-streva/uditelna-streva/1130-salamove-strevo-55-mm-uditelny-light-mahagon

Je obal z chemických, anebo biologických materiálů?
Anebo je to ještě nějak jinak?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2715 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Podle popisu to vypadá, že jde o tzv. "kolagenní střeva, která se používají již od 30. let minulého století (Serhakl, 2015). Kolagenní obaly malých kalibrů vykrývají i nedostatek přírodních obalů.

Surovinou pro jejich výrobu je klihovková štípenka, což je v podstatě spodní vrstva kůže, která zůstává jako vedlejší produkt po štípání v koželužnách. Na našem trhu se využívá především obalů od firem Cutisin, Naturin, Fabius a Devro (Budig, 2009).

Klihovková střeva dokonale přilnou k povrchu díla a výrobku propůjčují přirozený vzhled (Kameník, 2012). Ve srovnání s přírodními střevy jsou tužší a méně elastická a při sesychání vytváří na povrchu výrobku drobné záhyby. Na druhou stranu jsou pevnější s dobrou stálostí kalibru

.Stejně jako přírodní střívka jsou propustná, čehož se využívá zvláště při výrobě trvanlivých, fermentovaných a obecně všech uzených výrobků (Budig, 2009). Oproti fázrovým obalům nemají takovou pevnost, tzn. teplota díla při narážení je doporučována nejvýše – 2 °C, jinak hrozí prasknutí střívka (fázrová střeva snesou i – 5 °C) (Kameník, 2012).

Kolagenní obaly jsou vhodné k výrobě široké škály produktů – drobných MV, měkkých a trvanlivých salámů. K přípravě měkkých salámu jsou méně vhodné díky propustnosti obalu (Serhakl, 2012a).

Jedlé kolagenní obaly jsou uplatňované jako náhrada klasických střev pro výrobu párkových výrobků a klobás. Jsou vyráběny v malých kalibrech do 36 mm a v základních provedeních pro vařenou výrobu a pro výrobu tzv. studenou cestou (snackové klobásky) (Trešl, 2008).

Institut pro výzkum senzorických vlastností a inovativního poradenství ISI v Rosdorfu v Německu zjišťoval přijatelnost kolagenních střívek spotřebiteli ve srovnání s přírodními. Konzumenti posuzovali vídeňské párky v kolagenu a ve skopovém střívku. Kolagenní střeva jsou konzumenty vnímána stejně a v některých případech i lépe nežli přírodní. Je to hlavně z toho důvodu, že jsou vzhledově a senzoricky téměř srovnatelné s přírodními a navíc mají řadu výhod (Hell, 2015).

Nejedlé kolagenní obaly, které je nutno před konzumací loupat, jsou používané zejména pro výrobu salámových výrobků (fermentovaných i vařených salámů). Tyto obaly mají vynikající zauditelnost a regulovanou loupatelnost definovanou vnitřní vrstvou obalu. Vyrábějí se v kalibrech do 80 mm (Trešl, 2008; Serhakl, 2012a).

Obaly z nejedlého kolagenu se před narážením máčí v 10 – 15% roztoku NaCl, aby získaly požadované vlastnosti k použití. Kolagenní obaly lze zakoupit již v předmočené verzi RTS („ready to stuff' čili „připraveno k plnění") umožňující použití řásněných střev ihned po vyjmutí z kartonu (Serhakl, 2015). Obě provedení se vyrábí v rovné nebo věnčené formě. K dostání jsou i jedlé folie vhodné k balení zejména šunek a jiných delikates (Serhakl, 2012a)."
Str.. 28 a 29

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav technologie potravin
Agronomická Mendelova fakulta univerzita
v Brně
Obaly na maso a masné výrobky a jejich označování
Bakalářská práce
Iva Heinereichová
Brno 2016

https://theses­.cz/id/jcxwto

https://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:nzp7r4Ob­nBYJ:https://the­ses.cz/id/jcxwt­o+&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl­=cz&client=fi­refox-b

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

To se z obrázku nedá určit, to bych si musel aspoň šáhnout svým prstíčkem – analyzátorem chemika. Vypadá to na nějaký věčný polymerní vikslajvant, který není biodegradebilní. Jinak se se ty šprcky dělají z papíru, nebo materiálu od Cutizinu, což jsou rekonstituované živočišné materiály a jako jediné jsou jedlé. Do opravdových střívek, střev a žaludků se plní snad jen zabijačkové bašty od soukromníků.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Annnas, mosoj- chápu to tedy správně, že obal z mého linku na kompost ANO?

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Charakteristika:
Propustný obal na salám
Materiál: celulosové obaly zesílené dlouhovláknovým faserovým rounem
Barva: mahagon světlý
Použití: jsou vhodné pro trvanlivé zauzované fermentované salámy, ale i pro vařené polotrvanlivé salámy a zauzované tavené sýry, lehce vařitelné
Průměr po naplnění : 5,5 cm
Délka: 50 cm
Vlastnosti:
extrémní fyzikální a tepelná zatíženost
tvarová stabilita
stálost kalibru
Doporučení ke zpracování
Máčení – Intenzivně máčet plně ponořené ve vodě na 15 minut. Teplota vody 20 – 40°C, optimální 28°C.
Uzení – Udit při 85% relativní vlhkosti vzduchu.
Vaření/chlazení – Vařit na požadovanou teplotu v jádře, poté zchladit, nejlépe sprchováním na teplotu v jádře (menšínež 25 °C).

před 2715 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Složení je různé, podle účelu použití.Ty nepropustné jsou většinou z plastu. Nicméně musíš konkrétně.

před 2715 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Proč bych se tady chodil ptát, kdybych znal vše konkrétně, to nevím.

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Já myslel, že v linku je dost konkrétní obal ;)

před 2714 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek