Avatar uživatele
taxio

jaký je vaše nejoblíbenější jídlo?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? tom004, dědapetr před 4812 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Berušinka

To takle nejde říct. Mám ráda skoro všechno – kromě hub, medu a ještě by se pár maličkostí našlo.

Moje nejoblíbenější jídlo je jídlo, na které mám v danou chvíli chuť =D

A co bych mohla jíst pořád? Okurkový salát se zakysanou smetanou!!! Ten si dělám celkem často. Okurku jako takovou mám hodně ráda, pak třeba rajčata a různé jiné ovoce a zeleninu.

Co se týče omáček, tak beru všechny (i koprovku).

Co moc nemusím, ale občas si dám, tak je sladké. Když vidím medovník, tak jdu raději pryč – stačí mi jedna lžička a jsem plná. Fujky, na mě moc sladké.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Jasně vyhrává segedín.Je paradox,že maďaři guláš neznají,u nich se ta jídla jmenují jinak,tento je považován,za „pravý maďarský“.Asi jeden z mnoha.:)) Kdo chce,ať zkusí.

1 kg vepřového (ramínko, plecko)
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule, pokrájená
1 lžíce sladké papriky
asi 200 ml vývaru či bílého vína (případně směsi obou) na podlití
400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lákem můžete na závěr dotáhnout chuť)
1 kelímek zakysané smetany
sůl, bílý pepř, případně špetka cukru (může být i saturejka a bobkový list) na dochucení

Příprava jídla

  1. Maso pokrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky jako u hovězího guláše. Mouku vsypte na talíř a kousky masa v něm stejnoměrně obalte; přebytek mouky oklepte. Jiná důvtipná možnost: nasypte mouku do sáčku, přidejte maso, sáček uzavřete a razantním protřepáváním maso obalte.
  2. V kastrole rozehřejte sádlo,a když je hodně rozpálené, ze všech stran na něm zprudka osmahněte kousky masa; to se zatáhne a zůstane krásně šťavnaté. Část sádla z kastrolu slijte (odeberte naběračkou), aby zůstala jen slabší vrstva na dně a jídlo nebylo příliš tučné.
  3. Cibulku vsypte do kastrolu a za stálého promíchávání ji smažte, aby chytila barvu. Pak ji poprašte paprikou, promíchejte a stáhněte z ohně, jinak paprika začne hořknout. Vsypte vepřové, podlijte, promíchejte, vraťte na střední plamen a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu.
  4. Podlijte vývarem a/nebo vínem podle toho, kolik maso pustilo šťávy. Tekutiny má být tolik, aby se maso nepřichytávalo, ale nemělo by plavat. Promíchejte, přikryjte poklicí a na slabším plameni duste asi půl hodiny. Můžete přidat rajče nebo lžíci dvě pyré, viz tipy.
  5. Přidejte scezené a překrájené zelí a guláš důkladně promíchejte. Opět přikryjte a duste, dokud nebude maso zcela křehké; trvá to přibližně patnáct až dvacet minut. Podlévejte, jen je-li to zapotřebí.
  6. Dokončete

Když je maso měkké, dobře vmíchejte smetanu. Na středním plameni ještě chvíli odvařujte, aby omáčka získala požadovanou hustotu. Před podáváním ochutnejte a dotáhněte podle potřeby a vlastního uvážení; zakysané smetaně neuškodí špetka cukru, sladké zase trochu láku ze zelí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Uzené a zelí a knedlík a pivo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

szegedínsky guláš (ne česke paguláš!, pravej, maďarskej).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Salio

Klasika:Domácí svíčková s prošpikovaným masíčkem a brusinkami a k tomu domácí knedlíček.Mňam

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Moravský špenát s vejcem a noky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek